top of page

Young & European



Zoals aangekondigd in een vorige blog, zijn we na een lange pauze van bijna 8 jaar opnieuw gestart met een internationale projectweek voor jongeren onder de naam ‘Young & European’. Naar het voorbeeld van de vroegere succesvolle Europaklassen introduceerden we vorig jaar oktober een soortgelijke projectweek. Hoewel niet exact op dezelfde manier werd het een bijzondere ervaring met een positieve vibe: de toon was gezet voor een nieuwe reeks.



Even je geheugen opfrissen: Young & European is een projectweek waaraan 3 scholen uit evenveel landen van de Europese Unie deelnemen. Per school nemen 12 leerlingen en 2 leerkrachten deel. Tijdens deze week worden een aantal belangrijke vaardigheden aangesproken van de deelnemende studenten. Iedereen is gelijk voor de wet, waarmee ik bedoel dat iedereen aan bod komt. Voor iedereen is er een momentje dat je in zekere zin zelf kan kiezen. Het programma bestaat uit het geven van presentaties, het debatteren over Europese thema’s en het rapporteren hierover. Elke school kiest op voorhand een thema dat zinvol is op Europees niveau. Je mag stellen dat het debatteren over tal van Europese thema’s de rode draad vormt tijdens deze projectweek. De leerlingen brengen dan ook de meeste tijd door in de Landcommanderij zelf aangezien deze over voldoende slaapkamers en vergaderzalen beschikt om bovenstaande educatieve activiteiten te ondersteunen.


Young & European bied je ook heel wat kansen om je sociale skills te oefenen. Het gezellig samenzijn of de ‘cosy gatherings’ tijdens de avonden zijn zo’n moment om elkaar op een informele manier beter te leren kennen. Ook de excursies lenen zich hiertoe. Het programma voorziet immers enkele boeiende uitstappen in de omgeving. Het nabijgelegen karaktervolle Maastricht is een vaste uitstap waard alsook de daguitstap naar Brussel, het kloppend hart van Europa. Op de terugweg staat een stop in universiteitsstad Leuven op het programma met als afsluiter een maaltijd in studentenrestaurant Alma I. Bij terugkomst wordt door de leerlingen in Alden Biesen de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen op het rollenspel ‘the council of Ministers’, het marathondebat over verschillende Europese thema’s dat op de laatste dag wordt gespeeld. De hele week staat in het teken van dit rollenspel wat algemeen wordt beschouwd als de climax.

Hier volgen enkele reacties van deelnemende leerlingen:


All the new perspectives were like a breeze of fresh air, and in the end, all the work wasn’t too much because we did it gladly. I’m so thankful fort his trip because I have found a source of inspiration and motivation which will help me through the school year and life.”

It was an intense, challenging and enjoyable experience during which we learnt many interesting things such as debating, expressing our opinions, learning from other countries and practicing our English.”

An experience which has allowed me to grow both personally and academically, and also having fun. Also source of Inspiration.”


Volgend schooljaar zijn de weken ingevuld als volgt:

- oktober ’23: deelnemende landen: België (Vlaanderen), Roemenië, Oostenrijk

- januari ’24: deelnemende landen: België (Vlaanderen), IJsland, Italië


Heb je interesse: begin maart ’24 lanceren we een nieuw oproep voor schooljaar ’24-’25! Wees erbij!



30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page