28 jaar Vertelfestival: educatie, sfeer en nieuw talent in Alden Biesen
- Alden Biesen
- 5 dagen geleden
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 dagen geleden
Het International Storytelling Festival was dit jaar toe aan zijn 28e editie. We legden voor deze editie niet alleen de focus op storytelling voor leerlingen van het secundair en het volwassenenonderwijs, maar zorgden ook voor extra sfeer, gezelligheid en een flinke portie nieuw talent.

Educatief programma
Van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 april 2025 gonsde het in Alden Biesen van verhalen. Een hele week lang genoten we van de magie van storytelling, met overdag vertelvoorstellingen voor leerlingen uit het secundair onderwijs en ’s avonds voor cursisten uit het volwassenenonderwijs. Op het programma stonden Nederlandstalige, tweetalige en anderstalige vertelvoorstellingen.
Sinds het prille begin in 1996 kiezen we bewust voor verhalen gebracht door native speakers, een van de belangrijkste pijlers van het festival. Dat verklaart wellicht de blijvende belangstelling vanuit het onderwijs, want ook dit jaar vonden bijna 8000 leerlingen en cursisten hun weg naar de prachtige site van de Landcommanderij. De combinatie van storytelling en erfgoed biedt de ideale gelegenheid voor een inspirerende educatieve uitstap. De leerlingen verbleven een halve of hele dag op ons domein, waardoor het festival ook de moeite loont voor scholen van verder weg.
“Het was weer een geslaagde editie en onze leerlingen vonden blijkbaar de Franse voorstelling (Julien Staudt) de beste. Daar ben ik als leerkracht Frans natuurlijk heel blij mee.”
– Leerkracht Frans, Campus Max College, Tessenderlo
Het Vertelcafé
Voor het avondpubliek, de avondscholen, voerden we een kleine aanpassing door. Normaal kon iedereen na de voorstelling terecht in de mooie Tiendschuur voor een drankje. Dit jaar verhuisde het Vertelcafé naar de Franse tuin. Bij het vallen van de avond genoot je er van een drankje, de lekkere geuren uit de tuin, het kletteren van de fontein, de boeiende gesprekken met medestudenten, en dat alles onder een gezellig ingerichte en warme tent.
“Ik droom al jaren van dit soort café in Alden Biesen, en bamm, jullie doen dat gewoon!” – Evi Rosiers

Tales & Ales
Onder de naam ‘Tales & Ales’, waarbij verwezen wordt naar de combinatie van storytelling met iets lekkers erbij, volgden op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond enkele open voorstellingen.
Spin-off (woensdag)
Op woensdagavond organiseerden we voor de tweede keer een spin-off van het Vertelfestival in enkele gezellige horecazaken in hartje Bilzen. Je kon er genieten van een drankje en lekker eten in restaurant Nif en Fré’s Bistro, terwijl drie fantastische vertellers je trakteerden op verhalen. Op beide locaties vertelden Evi Rosiers, Fred Versonnen en Emily Hennessey. Elke locatie had zijn eigen sfeer, waardoor de vertellers hun verhaalkeuze aanpasten. Voor veel bezoekers was vertelkunst nog onbekend terrein, maar al snel ging er een nieuwe wereld voor hen open. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagde avond, niet alleen voor Alden Biesen, maar ook voor de lokale partners.
“Ik kreeg echt helemaal kippenvel van het eerste verhaal.”
“Wij hebben speciaal 80 km gereden om dit mee te mogen maken en moeten straks nog helemaal terug. Maar het was fantastisch. We kijken al uit naar volgend jaar.”
“Eerst had ik wat schrik voor het Engelstalige verhaal, maar dat was blijkbaar nergens voor nodig.”

To the Moon and Back (vrijdag)
Tijdens de volledig uitverkochte avondvoorstelling ‘To the Moon and Back’ deelden drie Britse topvertellers, Ben Haggarty, Emily Hennessey en Sarah Liisa Wilkinson, het podium. Ze vertelden over de liefde voor de ander of voor het leven zelf. Alle drie kennen ze immers de mooie en minder mooie kanten van de liefde, of zoals zij het zelf verwoorden: “they all have been in and out of love”… En dat brachten ze met passie! Helemaal, all the way… to the Moon and Back.
New & experienced talent (zaterdag)
De uitdaging van dit jaar was het zaterdagprogramma, maar wat is er leuker dan iets nieuws te proberen? Parallel met de groei van de richting storytelling aan steeds meer stedelijke academies, en door onze link met het Europese project Cassandra, besloten we niet alleen drie jonge Vlaamse vertellers een podiumkans te geven, maar ook heel wat andere vertellers die hiervan droomden.
We boden twintig personen, met weinig tot beperkte podiumervaring, een plekje op ons Open Podium onder de verteltent in de Franse tuin. Tegelijk vonden er in het kasteel verhalen plaats in verschillende talen, gebracht door zes gerenommeerde vertellers. Het resultaat was een rijk en gevarieerd programma. De meeste aandacht ging misschien wel naar onze voormalige collega, Guy Tilkin, die als oprichter van het festival nu zelf zijn moment op het podium nam.
Het prachtige weer, de unieke locatie in de Franse tuin, de geweldige foodtrucks en het bijzondere duo Flor en Flora maakten, samen met 26 vertellers, van deze eerste editie van het zaterdagfestival een succes.
“Eerst dacht ik van oef, wat een druk programma. Maar net omdat er zo veel verhalen waren, kreeg ik de kans om rustig in het kasteel naar langere verhalen te luisteren en ook veel nieuwe vertellers bezig te horen. De afwisseling was ideaal.” – Verteller open podium
“Bedankt voor de fijne gelegenheid om een verhaal te vertellen voor een ervaren publiek.”
Cassandra-seminarie: jonge stemmen, krachtige verhalen
Op de slotdag van het Vertelfestival vond er ook het Cassandra-seminarie plaats. Dat bracht een krachtige mix van storytelling, sociaal engagement en jong talent samen. Het seminarie was een belangrijk moment binnen het Europese Cassandra-project, dat jongeren begeleidt in het vertellen van artistiek sterke en maatschappelijk geëngageerde verhalen.

Tijdens het seminarie werd het project uitgebreid voorgesteld. We blikten terug op de verschillende fases, lichtten toe waarom Alden Biesen als partner mee instapte en stonden stil bij de cruciale rol van de mentor, die jongeren begeleidt in hun zoektocht naar het juiste verhaal.
Een panelgesprek met professionals uit het veld bracht verdieping: hoe kunnen verhalen bijdragen aan meer verbondenheid in een gepolariseerde samenleving? En wat betekent sociaal geëngageerde storytelling vandaag?
Het seminarie werd afgesloten in de sfeervolle kelder van Alden Biesen, waar Daan, Winter en Ynys hun persoonlijke verhalen brachten. Intiem, krachtig en ontwapenend, het was duidelijk hoezeer zij gegroeid zijn, zowel als verteller als als mens. Cassandra is meer dan een project. Het is een podium waar jongeren hun wereld laten horen; rauw, eerlijk en vol verbeelding.
Het 28e International Storytelling festival 2025 was opnieuw een ode aan de kracht van het gesproken woord en bevestigde waarom dit festival een vaste waarde is in het culturele landschap. Doorheen vijf dagen werd Alden Biesen een ontmoetingsplek voor vertellers, luisteraars, leerlingen en nieuwsgierigen van alle leeftijden. De combinatie van erfgoed, educatie en artistieke kwaliteit blijft het hart van dit unieke festival. Met nieuwe formats, frisse stemmen en sterke verhalen kijken we met voldoening terug, én vol enthousiasme vooruit naar de 29e editie. Want zolang er verhalen zijn, blijft Alden Biesen dé plek waar ze tot leven komen. Where epic stories begin....
Comentários