top of page

Ruik je Rijk

Net als bij zovele culturele organisaties in Vlaanderen kon je deze zomer in Alden Biesen opnieuw terecht voor Schatten van Vlieg. Iedere #zoektocht is anders maar het thema is overal hetzelfde en staat steeds in het teken van een zintuig. Dit jaar was het de beurt aan ‘ruiken’.


Met ‘Ruik je rijk’ kon je Vlieg volgen op een leuke zoektocht in en rond ons domein. Een tiental potjes met huis-, tuin- en keukengeuren zaten her en der verstopt.

In het deksel van elk potje kon je de vindplaats van het volgende potje lezen en met behulp van een kleurrijke kaart werden de #schattenzoekers hiernaartoe geleid. Herkenbare geuren als tijm, lavendel, koffie, tandpasta, vanille, … vormden de sleutel tot het gouden potje of ‘de schat’.

Naast het zoeken naar potjes en het herkennen van geuren die je vervolgens moest invullen in een kruiswoordraadsel dat je - mits je dit juist invulde – de vindplaats van het gouden potje onthulde, waren er ook leuke doe-opdrachtjes. Zo kon je je reukorgaan testen aan de hand van een heuse #snuffeltafel die je liet kennismaken met tal van vertrouwde en minder vertrouwde geuren.

Spreekwoorden rond geuren, het verbinden van geuren met kleuren én een neuzengalerij zorgden naast het ‘echte’ speurwerk voor een leuke afwisseling.


Voor het alden Biesen team was het fijn om te merken dat onze zoektocht voor vele kinderen met hun ouders of grootouders een aangenaam tijdverdrijf was. En dat het een plezante ervaring was, mag blijken uit de talrijke reacties:

  • zeer leuke en originele zoektocht

  • ideale timing. Geen tijd om te vervelen maar ook zeker niet te kort

  • plezier gegarandeerd

  • “tof om zoveel geuren te kunnen herkennen”

Dat het niet alleen leuk maar ook leerrijk was, kregen we ook vaak te lezen:

  • “ze hebben echt veel bijgeleerd. Oriënteren op een kaart, geuren herkennen…”

  • “nu pas opgemerkt dat er meer met geuren te doen is dan in eerste instantie gedacht”

  • “het kaartlezen was een echt pluspunt”

  • “ik kom hier al zo vaak maar nu ben ik ook op plaatsen gekomen waar ik nog nooit was geweest”

En dat kinderen een neus voor dit soort zoektochten, was duidelijk na het lezen van volgende leuke reactie:


“Als grootouders vonden wij het vaak niet. Maar de kinderen wel. Het is duidelijk op maat van de kinderen gemaakt”


Dit doet ons veel deugd! Merci speurNEUZEN.72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page