top of page

Festivals in de steigers

De lente lijkt in het land. Dit zorgt in Alden Biesen voor festivalkriebels. Met LenteMagie en het International Storytelling Festival staan er twee kleurrijke festivals op de storytelling-agenda van de Landcommanderij. Beide festivals richten zich op het onderwijs. Tijdens LenteMagie ontvangt de landcommanderij kleuters en leerlingen uit het basisonderwijs terwijl het Internationaal Vertelfestival zich richt tot studenten uit het secundair en hoger onderwijs en cursisten uit het volwassenenonderwijs.


Als je dit leest, is LenteMagie volop aan de gang of misschien net voorbij. Tijdens deze vertel-tweedaagse vinden meer dan 3000 leerlingen hun weg naar de Landcommanderij. In totaal spelen er een 50-tal voorstellingen. Een mix van Vlaamse en Nederlandse vertellers of verteltheatergezelschappen brengt kleurrijke voorstellingen die nauw aansluiten bij hun leefwereld. Zo kunnen de kleuters smullen van rupsje Nooitgenoeg en komt Pinokkio speciaal voor hen langs. Voor het basisonderwijs spelen er tal van voorstellingen op maat van ieders leeftijd. Met het eigenzinnige ‘de Prinses en de Kikker’, de bekende fabel ‘De Krekel en de Mier’, een woestijnverhaal, Astrid Lindgrens ‘Ronja, de roversdochter’, een vertelling over vluchten voor de Pest, enkele pittige ‘verhalen op sandalen’ en met tal van andere leuke voorstellingen willen we de verbeelding van ons jonge publiek prikkelen, soms geholpen door decor en attributen maar lang niet altijd.

Een maand later, in bloesemmaand april, is de Landcommanderij het decor voor verhalen in verschillende talen. Tijdens deze week wordt Alden Biesen ondergedompeld in een internationale sfeer met vertellers uit verschillende hoeken van Europa. We werken steeds met native speakers…omdat behalve accent en typische woordkeuze dit toch ook laat proeven van een andere cultuur. Terwijl studenten uit de 2de en 3de graad SO en het hoger onderwijs de gelegenheid krijgen om te luisteren naar voorstellingen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels bevat het programma voor 1ste graad, naast enkele Nederlandstalige voorstellingen, ook enkele tweetalige voorstellingen Nederlands/Frans en Nederlands/Engels. Het tweetalige aspect leidt ertoe dat leerlingen al dan niet onbewust schakelen van de ene naar de andere taal vaardoor zij die vreemde taal makkelijker absorberen. ‘s Avonds wordt het talenaanbod uitgebreid met voorstellingen in het Spaans en Italiaans door, jawel, vertellers uit Spanje en Italië. Onze avondvoorstellingen richten zich vooral op cursisten uit het volwassenenonderwijs. Zij bezoeken het festival elk jaar met veel enthousiasme waarna zij gezellig kunnen napraten in ons voor de gelegenheid ingerichte vertelcafé.

Maar het Vertelfestival is er niet enkel voor het onderwijs. Op vrijdagavond 21 april en zaterdagavond 22 april kan iedereen genieten van vertelkunst. De vrijdagavondshow ‘Papa Echo’ voert terug naar de roots van vertellers Peter Chand (GB) en Phil Okwedy (GB). Traditionele verhalen uit Indië en Afrika blenden perfect met de hedendaagse migratieverhalen en zijn nog steeds erg relevant. Of je kiest voor de verhalencarrousel op zaterdagavond. Je schrijft je in voor een taalgroep naar keuze en je wandelt van verhaal tot verhaal, van taal tot taal en van zaal tot zaal. Inschrijven kan nog steeds via onze site https://www.alden-biesen.be/internationalstorytellingfestival.

Wees welkom!

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page