top of page

De kracht van een goed verhaal

Nog niet zo lang geleden, maakte je een ritje naar de plaatselijke bibliotheek, wanneer je over een onderwerp echt iets wilde weten. Het was de tijd dat televisiereclames de 20-delige encyclopedie aanprezen als de ultieme manier om thuis, op de bank, alle kennis binnen handbereik te hebben. Nu flitsen de reclamespots voortdurend voorbij op allerlei schermen: hoe je nog sneller kan internetten op de nieuwste smartphone. Een aanraking van je touchscreen en alle info is er! Altijd en overal.

Zoekmachines draaien op volle toeren, aangestuurd door algoritmes die vaak meer weten over jouw doen en laten dan je dierbaarste vrienden. Vanuit het beeld dat ze van ieder individu hebben ‘berekend’ krijgen we info en kennis voorgeschoteld die het best aansluit bij onze interesses. Ons gezichtsveld vernauwt en als we niet oppassen belanden we ongewild in een ‘bubbel’.


Gelukkig schiet de oudste manier van communicatie ons hier te hulp, ‘het vertellen van een verhaal’. Die kunst is weer helemaal terug van weggeweest. Door een verhaal te vertellen kom je met mensen in contact, je prikkelt hun voorstellingsvermogen, je wekt hun fantasie op, je laat hen spanning en ontlading voelen, vreugde en verdriet, je deelt universele menselijke gevoelens…kortom: je neemt ze mee in een andere leefwereld waarin ze zich kunnen verplaatsen en zich met personages kunnen identificeren.



En het mooie daaraan is: iedereen kan leren een verhaal in zijn eigen woorden te vertellen.

De Vertelacademie organiseert regelmatig, in samenwerking met de Landcommanderij Alden Biesen, een Basiscursus Verhalen Vertellen. Dit jaar vindt op het kasteel voor het eerst een vierdaagse cursus plaats in de zomer. Een uitgelezen combinatie van vakantie houden en creatief bezig zijn. Thema’s als verhaalstructuren, beeldend vertellen, verbinding met jouw verhaal, fantasietraining en presentatie komen aan bod. Je gaat aan de slag met een bestaand verhaal en leert om dit naar je eigen hand te zetten.


De deelnemers krijgen het gereedschap om beelden te ‘schilderen’ in de hoofden van de toehoorders zodat het verhaal tot leven komt, als een filmpje in hun hoofd. Want dat is wat een verhalenverteller doet! Omdat ieder mens zijn eigen achtergrond en ontwikkeling heeft, maakt iedere luisteraar zijn eigen, unieke beelden bij jouw verhaal. Verhalen die gedeeld worden hebben de kracht mensen uit hun bubbel te halen en kennis te laten maken met het leven en de belevenissen van de ander.



Iedereen, met of zonder ervaring, kan meedoen aan de basiscursus: leerkrachten, (groot)ouders, stads- en natuurgidsen, communicatie-professionals, sociaalwerkers, leidinggevenden, gemeenteraadsleden, marketeers, ondernemers, leden van vertelkringen en liefhebbers van verhalen.


Praktische informatie:

Dinsdag 17 t/m vrijdag 20 augustus 2021.

Docente: Mia Verbeelen.


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page