top of page

De Gebroeders Grimm welkom in Alden Biesen

Deze zomer loopt de tentoonstelling ‘Er was eens… De gebroeders Grimm en hun sprookjes’. Een overzicht van het leven van de Duitse broers en de invloed die zij hebben gehad op de literatuur in Vlaanderen en de wereld. Heel wat bekende sprookjes passeren natuurlijk ook de revue.

De waarde van Grimm voor ons

Dr. Bernhard Lauer van het gebroeders Grimmgenootschap uit Kassel, Duitsland, kwam ons het concept voorstellen omdat het in 2020 tweehonderd jaar geleden is dat de sprookjes van Grimm in het Nederlands vertaald zijn. Het leek ons wel wat, niet in het minst omdat in 2020 Alden Biesen achthonderd jaar bestaat. En achthonderd en tweehonderd vormt dit niet het magische getal 1000…. Kortom, de betekenis van getallen spreekt altijd aan en we vonden dat de waarde voor de Nederlandstalige literatuur meer dan voldoende was om de tentoonstelling plaats te laten vinden in onze waterburcht.

COVID19

We hadden een feestelijk jaar gepland, met als hoogtepunt de tentoonstelling over achthonderd jaar Alden Biesen. Helaas zijn heel wat evenementen geannuleerd. Dit zorgde er voor dat de tentoonstelling van Grimm op een veilige manier een boeiende, kleinschalige expo werd. Een tentoonstelling gericht op een iets volwassener publiek, maar kinderen kunnen dan weer genieten van kleurrijke prenten van de sprookjes die zij allemaal kennen.

Wie van ons is er niet groot geworden met de sprookjes van Grimm, zeker de oudere generatie, toen er van internet nog geen sprake was. Jakob en Wilhelm Grimm schreven meer dan tweehonderd sprookjes. Iedereen kent wel de meest beroemde zoals Assepoester, De Gelaarsde Kat, Doornroosje, Roodkapje, Sneeuwwitje en Hans en Grietje. Van generatie op generatie werden de sprookjes overgeleverd. Nu lezen we ze nog altijd voor aan onze kinderen en kleinkinderen. Ondanks alle sociale media en digitale middelen, hebben de sprookjes van Grimm de tijd overleefd. Dat alleen al motiveert onze keuze voor deze expo

De waarde in de geschiedenis

De tentoonstelling vertelt ons niet enkel meer over hun sprookjes, maar licht ook hun betekenis toe als grondleggers van de Germaanse taal- en letterkunde en de rol die Jakob en Wilhelm Grimm gespeeld hebben op politiek, gerechtelijk en historisch vlak. Ook de evolutie van de sprookjes komt aan bod en de verhalen waarop de gebroeders Grimm zich gebaseerd hebben. Wist je dat de eerste sprookjes al in de oudheid zijn ontstaan? Naast enkele waardevolle eerste uitgaves, kan je ook talrijke juweeltjes van prenten bewonderen. Want illustratoren van over de hele wereld lieten zich inspireren door de wereldberoemde sprookjes En zeg nu zelf, waar kan een tentoonstelling over sprookjes zich beter afspelen dan in het sprookjeskasteel van Alden Biesen?




763 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page