top of page

De vertel-lente in Alden Biesen - een terugblik

Alden Biesen is een plek waar men graag vertelt en naar verhalen luistert. Verhalen voor piepjong, jong, ietsje ouder en nog wat ouder passeerden hier de voorbije weken de revue. De landcommanderij was afgelopen lente het epicentrum voor Storytelling. Wij blikken graag even terug.

Alden Biesen Stoytelling festival 2024

LenteMagie

Tijdens de prille lente, net voor de paasvakantie, verwelkomden we duizenden kleuters en leerlingen uit het basisonderwijs. Gespreid over 2 dagen speelden hier bijna 50 voorstellingen. In de lange rij aan de ingang kon je zien dat dit jonge publiek vol verwachting uitkeek naar een verhaal in een ‘echt’ kasteel.


LenteMagie biedt een kleurrijke waaier aan voorstellingen op maat van ieders leeftijd: fantasieverhalen, bekende verhalen zoals Reynaert Deugniet naar het alom gekende epos Reynaert de Vos, en de muzikale vertelling Peter en de Wolf. Ook verhalen uit oude tradities en zeer actuele verhalen, waarbij gevoelige thema’s niet uit de weg worden gegaan, vonden hun weg naar ons publiek.


De voorstelling ‘De taart is voor morgen’ (8+) kaartte op speelse wijze het thema armoede aan. Voor jongere kinderen werken we vaak met visuele voorstellingen of voorstellingen waarbij het verhaal ondersteund wordt met een veelzeggend decor. Voor oudere leerlingen is dit vaak minimaal of valt het zelfs helemaal weg, afhankelijk van het type voorstelling. Voor ieder wat wils is ons motto.


Ook mensen met een beperking vinden de weg naar Alden Biesen. Soms apart, maar meestal luisteren ze samen met de andere leerlingen geboeid naar een verhaal. Elk jaar opnieuw blijkt dit een succesformule. Zij zijn een heel fijn en dankbaar publiek, horen we steeds van onze vertellers.


International Storytelling Festival

In april, vlak na de paasvakantie, vond het 27e International Storytelling Festival plaats. Overdag ontvingen we het secundair onderwijs terwijl het ’s avonds de beurt was aan de taalrichtingen uit het volwassenenonderwijs.


Hoewel een kletsnatte editie, blikken we terug op een bijzonder mooi en intens festival. Dit jaar was het zonder de idyllische beelden van picknickende studenten op het gras, maar wel met vertellers die met alles wat ze in zich hadden hun verhalen overbrachten aan tieners en jongvolwassenen. Dat dit niet altijd vanzelfsprekend is, zal niemand verbazen. Een verhaal van een uur vraagt wel wat concentratie.


Naast voorstellingen in het Nederlands is er ook een ruim aanbod anderstalige voorstellingen, zeker voor de bovenbouw van het secundair onderwijs. Leerlingen uit de eerste graad (12+) kunnen hun taalkennis op de proef stellen met tweetalige voorstellingen waarbij wordt geschakeld tussen Nederlands-Engels of Nederlands-Frans, steeds gebracht door native speakers.

 

De Britse verteller Nell Phoenix en de Brusselse Pascal Guéran vertelden in respectievelijk Engels en Frans voor groepen van 14- en 15-jarigen. Zij weten als geen ander om hun taal aan te passen aan een jong publiek, niet altijd een eenvoudige opdracht maar beiden hebben dat met verve gedaan.

Het Nederlandstalige luik werd dit jaar verzorgd door de Nederlander Paul Groos, verteller én leerkracht klassieke talen. Met zijn Mythen uit de Oudheid bewees hij dat genderproblematiek van alle tijden is.

Ook onze Vlaamse Veva Gerard bracht vaak op komische wijze verhalen met Haar in een hoofdrol.

Tot slot een tweetalige voorstelling Nederlands-Duits op het programma voor tweede graad. Wie hiervoor koos, schakelde gemakkelijk mee van de ene naar de andere taal. So einfach war das!

 

We durven toegeven dat we met de Britten Nick Hennessey, Daniel Morden, Nell Phoenix en de Ierse Clare Murphy een fantastische groep Engelstalige vertellers in huis hadden.

De Belgisch-Franse Geneviève Wendelski, onze eigen Véronique de Miomandre, de Berlijnse Kathleen Rappolt en de Fin Erik Sjøholm versterkten op prachtige wijze het internationale karakter van ons festival.


Frank Degruyter, als enige Vlaming voor de 3de graad, bracht in zijn zo dynamische stijl 2 zowel absurde als beklijvende Roald Dahl-verhalen zonder zich iets aan te trekken van de recente ‘woke-discussie’. Een heel bewuste keuze. Hij gaf zich voluit! Zijn missie: de jeugd overtuigen dat Dahl en verhalen in het algemeen allesbehalve saai zijn. Tijdens zijn voorstellingen kon je een speld horen vallen… De leerlingen genoten volop.


Tales and Ales

Dat Storytelling niet enkel in een grote zaal tot zijn recht komt, bewees het nieuwe initiatief 'Tales and Ales'. Alden Biesen bracht storytelling in een intieme setting naar het centrum van de Stad Bilzen. Voor dit gloednieuwe luik kon je tijdens de festivalweek op woensdagavond terecht in 3 lokale horecazaken in het stadscentrum.


Tussen pot en pint werd je getrakteerd op een goed verhaal door de Vlaamse vertellers Katelijne Billet en Frank Degruyter en de Brit Daniel Morden in respectievelijk M37, Huize Briers en restaurant Nif. Een kleinschalig maar sympathiek en laagdrempelig initiatief om vertelkunst dicht bij iedereen te brengen. Voor ons althans zeker voor herhaling vatbaar!


Storytelling weekend

Om het storytelling festival af te sluiten eindigden we in het weekend met 2 avondactiviteiten. Vrijdagavond deelden de Brit Nick Hennessey en de Fin Erik Sjøholm het podium. Zij zorgden samen voor een bruisende vertelavond waarin verhalen, muziek en zang vervormden tot een prachtige mix. Fox fire werd een hoogtepunt!


De verhalencarrousel op zaterdagavond zette het internationale karakter van het festival nogmaals in de verf. Je wandelde in groep van verhaal tot verhaal en van taal tot taal langs een mooi uitgelicht parcours. Een zeer waardige afsluiter van een bijzondere week.


Cassandra

Parallel met het festival vertoefde er in Alden Biesen ook een internationale projectgroep ‘Cassandra’. Deze telde internationale vertelfestivalorganisatoren, een groep trainers en per land 3 tot 4 young storytellers. Jonge mensen die misschien wel willen meedraaien in het (inter)nationale storytelling circuit.


De symbiose tussen gevestigde waarden en aanstormend talent bezorgde dit festival een unieke vibe. Ervaring en kennis werden gedeeld. Er werd geluisterd, gediscussieerd, samengewerkt. Alden Biesen slaagde opnieuw in om een internationale ontmoetingsplek te zijn voor verschillende nationaliteiten, culturen en leeftijden. Het zit in onze muren.



Alden Biesen blijft een baken van vertelkunst en een ontmoetingsplaats waar verhalen tot leven komen, gedeeld worden en nieuwe generaties inspireren. We kijken nu al uit naar de volgende storytelling activiteiten en hopen opnieuw vele harten te raken met de magie van storytelling!




109 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page