top of page

Alden Biesen 'In Vuur en Vlam'

Vijftig jaar geleden schokte de brand van Alden Biesen de hele streek. Om deze gebeurtenis te herdenken, organiseren we in Alden Biesen een eigentijdse tentoonstelling. Vijftig beklijvende foto’s en getuigenissen van zij die er toen bij waren vormen de leidraad van deze expo in de waterburcht.


Laten we even teruggaan in de tijd. Jonkheer Armand Roelants du Vivier, 82 jaar oud en de laatste privéeigenaar van het domein, kon de site niet meer onderhouden. Na jarenlange onderhandelingen met de Belgische overheid, besefte hij dan toch dat de verkoop van het kasteel de beste oplossing was om verdere aftakeling te voorkomen. Op 8 maart 1971 zou een delegatie van Brussel komen om de laatste details van de verkoop te bespreken.Het was die achtste maart van 1971 flink koud. Het had gevroren en er lag zelfs sneeuw. Naar aanleiding van de verkoop vroeg Roelants du Vivier aan zijn knecht Louis om enkele haarden aan te steken zodat de ‘heren’ uit Brussel het warm zouden hebben. Dit was echter een fatale beslissing. Eén van de haarden had al jaren niet meer gebrand en vatte vuur. De brand breidde zich razendsnel uit en in een mum van tijd stond het hele kasteel in lichterlaaie. Talrijke brandweermannen uit Bilzen, Hasselt en Genk stonden nagenoeg machteloos, Het kasteel brandde volledig uit en enkel een skelet bleef nog over… Gelukkig heeft de overheid toen zijn plannen doorgezet en het domein aangekocht. De restauratie kon beginnen. Wat begon als een ruïne, is geëindigd in een schitterende erfgoedsite.


Deze brand, die een keerpunt vormde in de geschiedenis van Alden Biesen, konden we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Naast getuigenissen van buurtbewoners en fotomateriaal van eigen, regionale en provinciale archieven brengen we je in deze zomerexpo het hele verhaal van de brand – in vuur en vlam. Zo kom je te weten wat er op die fatale dag 50 jaar geleden gebeurd is.In deze tentoonstelling kan je de brand niet enkel horen en zien, maar ook ruiken. Dankzij geurkunstenaar Peter de Cupere dringt de authentieke brandgeur van toen je reukorgaan binnen! Kom het allemaal ontdekken in onze boeiende zomerexpo die ook een kinderparcours bevat..


Praktische info

Expo - 'In Vuur en Vlam - 50 jaar brand'

12 juni - 22 augustus

Maandag 13u00- 17u00

Dinsdag - Zondag 10u00 - 17u00


Prijs:

Volwassenen: € 5,-

Kinderen: Gratis


1.208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page