top of page

Erfgoeddag: Alden Biesen, een thuis

Naar aanleiding van de Erfgoeddag 2024 brachten mijn man en ik een bezoek aan Alden Biesen. We wisten dat het thema van de Erfgoeddag dit jaar ‘thuis’ was en wilden graag weten wat de band is tussen de Landcommanderij en ‘thuis’. We stapten op onze fiets en reden naar Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen.Bij aankomst waren we al onmiddellijk aangenaam verrast door het imposante domein. Na het parkeren van onze fietsen ontdekten we met een infobrochure in de hand hoe de ridders van de Duitse Orde de verschillende ruimtes in de waterburcht invulden. Want Alden Biesen was blijkbaar bijna zes eeuwen lang de thuis van de landcommandeurs.


Het kasteel bezat niet enkel een administratieve vleugel, maar de landcommandeur had ook een huiskapel en verschillende ontvangstsalons. Want in de loop der eeuwen kreeg de Landcommanderij diverse hoge gasten op bezoek, waarvan de Franse koning Lodewijk de XV'de de belangrijkste was.


We kwamen ook in de privé vertrekken van de landcommandeur. Hier gaven we onze ogen de kost. Het appartement van de landcommandeur is immers schitterend gerestaureerd na de brand van 1971. Het ziet er precies uit zoals het was in de 18de eeuw. We bewonderden prachtige stucplafonds, kostbare schilderijen, fraaie parket en dure wandbekleding.

-lees verder onder de afbeelding-


Daarna verkenden we de kelderruimtes met zijn indrukwekkende gewelven. In de kelder wachtte ons een aangename verrassing: we konden er koopjes doen! We kochten er enkele historische publicaties over de geschiedenis van Alden Biesen aan spotprijzen.


In de Noordelijke Voorburcht tenslotte konden we een kijkje nemen in enkele hedendaagse slaapkamers, die voorzien zijn van alle modern comfort. De gasten van het cultuur- en congrescentrum vinden er hun 'tijdelijke thuis' tijdens hun deelname aan meerdaagse congressen, workshops, vergaderingen of evenementen op het domein.


Alden Biesen is ook in heel Europa gekend voor zijn storytelling activiteiten. Verhalen over thuis konden dus niet ontbreken op deze Erfgoeddag. Vertellers Mia Verbeelen en Veva Gerard vertelden meeslepende verhalen rond dit thema. We luisterden met open mond en een droge keel. Maar geen nood, want als afsluiter kregen we een glaasje ‘huisdrank’ aangeboden: een heerlijk appelsapje van appels uit de hoogstamboomgaarden rond Alden Biesen.


Voldaan gingen we naar huis na deze geslaagde Erfgoeddag waarbij verhalen over ‘thuis’ en het bezichtigen van ‘het huis’ elkaar afwisselden. Landcommanderij Alden Biesen is een schitterende locatie en het is prachtig om te zien hoe dit erfgoed hand in hand gaat met storytelling en cultuur. Een uitstekende combinatie!

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page