top of page

Alden Biesen onderwerp van nieuw historisch werk

Bijgewerkt op: 19 mei 2022

Eindelijk is het terug zover: we kunnen de geschiedenisliefhebbers onder jullie opnieuw verwelkomen op een colloquium. Na twee jaar coronaleed is er terug licht aan het einde van de tunnel. Op zaterdag 19 maart brengen drie gerenommeerde sprekers u elk een uiterst boeiende lezing.


In de eerste plaats zal historicus Jef Mertens zijn nieuwste publicatie toelichten. Dit 11de deel in de reeks van het Historisch Studiecentrum Alden Biesen handelt over ridders en priesters. Het is geschreven in een toegankelijke taal, mooi uitgegeven en rijkelijk geïllustreerd. Een aanrader dus! En op de dag van het colloquium, kan je het boek voor € 25 i.p.v. € 30 kopen.


Op basis van bronnen haalt Jeft Mertens een vergeten groep van 500 geestelijken van de Duitse Orde van onder het stof. Ze werkten tussen 1220 en 1800 in het huidige Limburg, Vlaams- en Noord-Brabant. De omgeving van Maastricht en het Rijnland. Tegelijk plaatst Mertens die groep in relatie tot de ridders, tot de landcommanderijen Alden Biesen (Bilzen) en Nieuwen Biesen (Maastricht); tot de strijd tegen andersgelovigen; tot het adellijk leven in het eldorado dat Biesen uiteindelijk geworden was.


Naast Jef Mertens zullen ook prof. dr. Udo Arnold en Guido Daniels het woord nemen. Professor Arnold zal spreken over de relatie tussen de balije Biesen en de balije Koblenz. Guido Daniëls neemt ons mee op een geïllustreerde tocht langs de (voormalige) bezittingen van de Duitse Ridderorde in Palestina en Europa.


Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis de Duitse Orde, van Alden Biesen en van onze regio, dan is dit colloquium de geknipte gelegenheid voor een leerrijke en interessante zaterdagochtend! Na de lezingen kan je nog (vrijblijvend) genieten van een broodjeslunch met soep. Graag vooraf inschrijven voor het colloquium en de facultatieve lunch via deze link306 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page