top of page

Zo verteld, zo gelezen - workshop

Bijgewerkt op: 17 okt. 2023

Jeugdboekenmaand 2023 bracht opnieuw een magisch moment. In een zaal van 120 kinderen van 10 tot 12 jaar stelde verteller Veerle Ernalsteen de vraag: "Wie houdt van lezen?" Een paar schuchtere vingertjes gingen omhoog. "Wie houdt niet van lezen?" Dit keer schoten veel enthousiaste armen de lucht in.

En toen begon de vertelling, een uur lang. En na dit uur bleven de kinderen zitten... ze wilden meer - meer verhalen, meer raadsels, meer liedjes en ze hadden talloze vragen. Neen, ze houden niet van lezen, maar zijn verzot op verhalen! Want verhalen beklijven, verhalen pákken.

 Veerle Ernalsteen tijdens een vertelling in bibliotheek
Veerle Ernalsteen tijdens een vertelling

Daarom lezen wij voor, vertellen we, visualiseren we, … Als verteller, leerkracht, bibliotheekmedewerker, vrijwilliger of (groot)ouder open je deuren naar verschillende werelden. Ook voor degenen die zelf niet willen of kunnen lezen. Allemaal met één gezamenlijk doel: de interesse in verhalen aanwakkeren en zo een duwtje geven in de richting van boeken.

We bouwen een brug tussen het plezier in het beluisteren van verhalen en de motivatie om zelf te lezen.

Hoe wij deze brug kunnen bouwen geven we graag mee in een tweedelige workshop. Je hoort enerzijds kort wat de huidige wetenschappelijke literatuur zegt over de effecten van verhalen beleven in brede zin: meeleven, meevoelen, visualiseren, empathie ontwikkelen, en meer.

Verder gaan we aan de slag met concrete oefeningen die de beleving van verhalen en hun potentieel stimuleren. Er wordt gewerkt rond visualisatie, zelf schrijven, aandacht voor stijlfiguren, expressie, keuze van verhalen, en meer.


De onderwerpen die we behandelen hangt ook af van de interesses van de deelnemers. We nemen de tijd voor uitwisseling en vertellingen, zodat je zelf de kracht van beleving kunt ervaren. Dit alles staat in het teken van het versterken van de band tussen verhaalplezier en leesmotivatie.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Data: vrijdag 10 november (09:30-12:30) EN vrijdag 8 december (09:30 – 12:30)

  • Locatie: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B)

  • Voor wie: Leerkrachten kleuter- en basisonderwijs, bibliothecarissen, (groot)ouders en iedereen die een goed verhaal kan gebruiken

  • Deelnameprijs: € 75,- voor het geheel

  • Coach: Veerle Ernalsteen Veerle is verhalenverteller en taalcoach met zestien jaar ervaring en brengt sprookjes en volksverhalen tot leven met een eigentijdse twist. Ze voegt humor en ondeugendheid toe aan verhalen uit diverse culturen. Daarnaast geeft ze workshops in vertelkunst, vooral gericht op volwassenen en mensen die Nederlands leren. Veerle is ook een actieve organisator en helpt bij het opzetten van vertelevenementen. Samen met haar komt de magie van verhalen en de kracht van taal echt tot leven www.veerleernalsteen.be

Klaar om jezelf onder te dompelen in de kracht van verhalen en om te ontdekken hoe je een leesbrug kunt bouwen voor jonge geesten? Schrijf je nu in voor onze workshop en laat de magie van verhalen hun leesreis verrijken.

376 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page