top of page

Young & European oktober 2023: een terugblik

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023

Vorig jaar zijn we na een pauze opnieuw gestart met onze internationale projectweken voor leerlingen. We kozen hierbij voor de naam ‘Young & European’. Deze naam is met zorg gekozen en benadrukt niet alleen het Europese karakter van het project, maar verwijst ook naar het jonge publiek, voor wie Y & E bestemd is.

Gezien het succes van de editie van vorig jaar hebben we meteen enkele nieuwe projecten gepland. Lees hieronder het verslag van de jongste editie van oktober 2023.

Leerlingen van 17 en 18 jaar oud uit Zwijnaarde (Vlaanderen), Graz (Oostenrijk) en Boekarest (Roemenië) ontmoetten elkaar in Alden Biesen voor een educatief en intensief 5-daags programma.


Presenteren, debatteren en rapporteren behoren tot de vaste ingrediënten. Telkens neemt één school het voortouw. Zij bepaalt het thema voor de lezing. Het is belangrijk dat dit Europese thema ook de andere deelnemende landen aanspreekt. Tijdens de hierop volgende discussieronde in 4 multinationale groepen wordt dit thema verder besproken en bediscussieerd.


"Education & youth", "The excess clothing consumption’' en "Work-life balance" waren de thema's van deze week. De dagelijkse debatrondes in kleine gemengde groepjes bereiden de studenten voor op het rollenspel ‘the council of ministers’ dat plaatsvindt op het einde van de projectweek en dat voor een climax zorgt. Tijdens dit plenaire debat vertegenwoordigen de leerlingen van iedere school 2 of zelfs 3 landen. De verschillende 'regeringsdelegaties' bespreken op dat moment de 3 Europese voorstellen die telkens een aspect belichten van de gekozen thema’s.


In de dagen voorafgaand aan de council wordt elk voorstel becommentarieerd en indien relevant geamendeerd. De finale versies worden tijdens de council tot in detail bediscussieerd en gestemd. Op het einde van dit marathondebat weten we welk voorstel niet, gedeeltelijk of volledig is aangenomen. Maar wat het resultaat ook is; het draait vooral om een levendige discussie rond de tafel, in het Engels uiteraard. De leerlingen voelen zich veelal aangemoedigd om zich te mengen in het debat en zo hun steentje bij te dragen aan de uitkomst ervan.


Om de focus te verleggen, biedt het programma ook enkele excursies naar Maastricht en Brussel/Leuven. Ook de ‘cosy gatherings’ tijdens de avonden dragen bij tot een fijne sfeer. Het volgende citaat illustreert het belang hiervan:

At the end of a fruitful and tiring day, the cozy gatherings were very cozy and the ideal opportunity to talk about our cultures and about ourselves”.

De toekomst

Young & European wil jonge mensen de kans bieden om elkaar beter te leren kennen en bijdragen tot een beter begrip van elkaars cultuur en achtergrond. Zo zetten we samen een stapje richting een ideale wereld.


In januari 2024 verwelkomen we leerlingen uit Oostende (Vlaanderen), Reykjavik (IJsland) en Cecina (Italië).

Einde februari/begin maart wordt een nieuwe oproep gelanceerd voor de projectweken voor oktober 2024 en januari 2025. Indien je school interesse heeft, kan je contact opnemen met de coördinator Katrijn Beelen: katrijn.beelen@vlaanderen.be

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page