top of page

YOUNG & EUROPEAN

Bijgewerkt op: 8 nov. 2022

Vandaag verwelkomt Alden Biesen een internationale groep leerlingen uit 3 verschillende landen van de Europese Unie voor een verblijf van 5 intensieve dagen tijdens Young & European.


De landcommanderij kan terugblikken op een lange traditie van internationale educatieve projecten waartoe ook de vroegere Europaklassen voor leerlingen behoorden. Deze internationale projectweken willen we onder de naam Young & European na een jarenlange pauze nieuw leven inblazen. Vanaf zondag wordt de Landcommanderij bevolkt door Belgische, Duitse en Spaanse studenten voor een gemeenschappelijk educatief programma waarbij Europese samenwerking en besluitvorming centraal staan.Van elke deelnemende school wordt verwacht dat ze een lezing geeft over een Europees thema naar keuze. In 4 multinationale discussiegroepen wordt dit thema vervolgens bediscussieerd waarna hierover wordt teruggekoppeld naar de hele groep. De werktaal is Engels. Deze thema’s komen opnieuw aan bod tijdens het rollenspel ‘the model European Council of Ministers’, kortweg ‘council’. Doorheen de week krijgen de leerlingen de kans om dit rollenspel, dat op de laatste dag wordt gespeeld, in verschillende officiële stappen voor te bereiden. Zo wordt van hen gevraagd om elk voorstel te becommentariëren op basis waarvan de indiende delegaties een finaal voorstel schrijven dat uiteindelijk wordt voorgelegd tijdens de Council. Tijdens dit marathondebat worden de verschillende voorstellen nogmaals tot in de diepte bediscussieerd. Gelukkig niet tot in de nachtelijke uurtjes. Om dit officiële moment kracht bij te zetten verschijnen de leerlingen op hun paasbest.Maar de boog kan en mag niet altijd gespannen staan. Daarom last het programma ook een aantal excursies in. Zo wordt een tripje naar het gezellige nabijgelegen Maastricht vaak erg geapprecieerd. Mooi meegenomen is dat het Verdrag van Maastricht een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Europese Unie. Maar ook een excursie naar Brussel, het kloppend hart van de EU, staat op het programma. In de late namiddag wordt de terugreis aangevat naar Alden Biesen maar niet zonder stop in studentenstad Leuven waar de leerlingen na een wandeling langs het prachtige stadhuis en de universiteitsbib een maaltijd wacht in studentenrestaurant Alma.


Na een lange intensieve dag kunnen de leerlingen ’s avonds samen ontspannen in een daarvoor gezellig ingerichte ruimte. Een leuke babbel, een gezelschapsspelletje of een partijtje pingpong…we willen hen de ideale gelegenheid bieden om elkaar beter te leren kennen want ook dat is essentieel!


We hopen van harte dat de leerlingen een waardevolle week tegemoet gaan en dat Alden Biesen zich kan blijven ontplooien als ontmoetingsplek van verschillende nationaliteiten en culturen.135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page