top of page

Terugblik International Storytelling Festival

Nog niet zo lang geleden legden we de laatste hand aan de voorbereidingen van het Vertelfestival, nu enkele weken later is het doek alweer gevallen over een reeks vertelvoorstellingen in verschillende talen. Het label ‘Internationaal’ trachten we door te trekken naar elke graad van het Secundair onderwijs. Leerlingen uit de eerste graad hebben naast Nederlandstalige voorstellingen de keuze uit enkele tweetalige voorstellingen: Nederlands-Frans en Nederlands-Engels. De tweede graad bieden we behalve vertellingen in het Nederlands ook voorstellingen in toegankelijk Frans en Engels. Naast een beperkt aantal voorstellingen in het Nederlands is er voor leerlingen uit de derde graad een ruim aanbod aan voorstellingen in Frans, Engels en Duits.


Zoals je misschien wel weet, organiseren we ’s avonds voorstellingen in verschillende talen voor cursisten uit het volwassenenonderwijs met dit jaar opnieuw Spaans en Italiaans op het programma. De opkomst was hoog en het enthousiasme groot! Het bood deze editie zeker iets feestelijks. Vergeet niet dat we steeds met native speakers werken, een principe waar we graag aan vasthouden, want een verhaal horen vertellen in iemands moedertaal is onevenaarbaar. Het laat je niet alleen proeven van een vreemde taal maar ook van een andere cultuur. We organiseren ook steeds een voorstelling NT2. Dit jaar brachten enkele cursisten storytelling uit Lier met veel verve hun voorstelling ‘vreemde vogels’ voor een publiek van anderstalige nieuwkomers. Vertellers en publiek hebben genoten!Verder vinden we het belangrijk om regelmatig nieuwe vertellers uit te nodigen. ‘Gloednieuw’ in Alden Biesen waren dit jaar de Française Marion Lo Monaco, afkomstig uit het Zuid-Franse Pau en Antje Horn uit het Duitse Jena (voormalig Oost-Duitsland). Beide vertelsters mochten op veel positieve reacties rekenen. Je kan hen zeker nog horen een van de volgende jaren. Maar ook de piepjonge Italiaanse Martina Pisciali uit Bolzano wist met haar voorstelling ‘Quando La Luna toccò la Terra’ de harten van veel toehoorders te beroeren.


Op vrijdagavond vertelden de Britten Peter Chand en Phil Okwedy over de migratie van hun vaders vanuit India en Nigeria naar Europa, vermengd met traditionele volksverhalen uit beide regio’s. Hun verhalen sloten naadloos aan bij de grote verhalen van deze tijd, die van migratie en de zoektocht naar een beter leven. Afsluiten deden we zaterdagavond met een verhalencarrousel. Je kon aansluiten bij een taalgroep naar keuze en vervolgens wandelde je in groep van verhaal tot verhaal. Je genoot van verhalen op mooi uitgelichte locaties in de Landcommanderij zelf. Achteraf kon je, net als de voorbije avonden, nog een glas drinken in onze Tiendschuur. We blikken terug op een aangenaam festival met een mooie afsluiter…en op naar een volgende editie!


Relevante data:

Verhalen in het Park: 14/10/2023

LenteMagie - vertelfestival voor het kleuter- en basisonderwijs: 28 + 29/03/2024

International Storytelling Festival: 15 – 20/04/202491 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page