top of page

Muziekvakantie All Go Rhythm - herfst 2023

Als de bomen zich omhullen in duizend warme kleuren en de herfstvakantie aanbreekt, gaat de Muziekvakantie All Go Rhythm van start in Alden Biesen. Afgelopen editie mochten we een twintigtal kinderen welkom heten op ons kasteeldomein. Ze werden vijf dagen lang ondergedompeld in de wondere wereld van geluid, muziek en ritme. Onder begeleiding van de docenten doorliepen ze een intensief maar zeer leerrijk project. Aan het einde van de week voerden de kinderen samen met de muzikanten van Casco Phil een ritmische show op.

Tijdens deze koude en vooral stormachtige herfstdagen, haalden we de gezelligheid naar binnen in onze knusse, warme foyer. De foyer werd omgetoverd tot een speelruimte waar kinderen naar hartenlust konden tekenen, kleuren en spelen. Doorheen de dag werden ze op vaste tijdstippen verwend door het keukenteam van Alden Biesen met een stukje fruit, smoothie en gezonde koekjes. ‘s Middags konden de kinderen hun beentjes onder tafel schuiven voor een warme maaltijd.


De workshops werden geleid door docenten van Musica en vonden plaats in de Rijschool en lokaaltjes van het kasteel. Musica en Alden Biesen deden tijdens het muziekkamp beroep op helpende handen van vrijwilligers die zich ontfermden over de pauzemomenten en opvang van de deelnemers.


Een terugblik op het werkprogramma van de kinderen

Op maandagochtend kwamen de deelnemers aan in het kasteel. We leerden elkaar beter kennen door muzikale (en minder muzikale) spelletjes. Daarna was het al onmiddellijk tijd voor waar het om draait: muziek! Bij docent Amber maakten de kinderen muziek op keyboards, bij docent Janne musiceerden de kinderen vanuit een verhaal en filosofeerden ze met elkaar. De dag sloten we af met onze stem. Samen zongen we Banaha, een Congolese canon.


Dinsdag was een bijzondere dag: Halloween! De kinderen warmden hun lichamen en stemmen op als echte tovenaars en heksen. Tijdens de lunch mochten ze zelfs hun eigen pizza beleggen. Om de pizza’s na het bakken nog van elkaar te kunnen onderscheiden, moest elk kind zorgen voor een unieke creatie. Een hele opgave! Gelukkig had de kok naamkaartjes op stokjes voorzien om in het deeg te prikken. Nadien gingen de kinderen samen op wandel op het prachtige domein van Alden Biesen. Tijdens de wandeling luisterden ze naar het verhaal ‘Ga je mee naar Toejeweetwel?’ van Joke van Leeuwen en maakten in groepjes hun eigen verhaaltje met klanknabootsingen. Daarna was het tijd voor het stevige ritmewerk: met docent Dries ging de groep aan de slag met allerlei slagwerkinstrumenten. Tot slot maakten de kinderen een eigen soundtrack bij een animatievideo over Samhain: het Keltische verhaal rond Halloween.


Op dag drie repeteerden we verder aan de liedjes en muziekstukken, zodat we op vrijdag aan de ouders konden tonen wat we allemaal hebben gedaan. Na de middag stond iets spannends op de planning: we gingen muzikale cadeautjes uitdelen aan de mensen uit de buurt. Met heel de groep gingen we op ‘ruiltocht’. De kinderen zongen een lied en speelden op boomwhackers. In ruil voor dit cadeautje stelden de kinderen telkens een vraag aan de luisteraars: ‘Welke waarde geef je aan ons cadeautje?’. ‘Liefde’, ‘9/10, want perfectie bestaat niet’, ‘verrassend’ en ‘prachtig’, waren enkele antwoorden. Zelfs de koeien hadden aandachtig geluisterd! Na de ruiltocht was het aan de kinderen zelf om na te denken over ‘waarden’ en ‘waardevol’. Ze bedachten allerlei dilemma’s en voerden vurige discussies. Wat denk jij dat het belangrijkst is: water of bomen? Leren of genieten?


Op donderdag stond er iets speciaals te gebeuren: de kinderen kregen bezoek van vijf muzikanten van het ensemble Casco Phil. Tijdens een zoektocht gingen de kinderen in het kasteel op zoek naar de klanken en ze maakten opnames van de verschillende instrumenten. Er was een dwarsfluit, hobo, fagot, klarinet en hoorn. Daarna kregen ze een privéconcert van de muzikanten: de kinderen konden tekenen en dansen, ze mochten een titel verzinnen en gaven een waarde aan de muziek. In de namiddag maakten de kinderen muziek, samen met de muzikanten van Casco Phil.


Op de laatste dag werd gewerkt aan het toonmoment: de kinderen zetten alles op alles om de resultaten van hun harde werk te tonen aan ouders, broers, zussen en grootouders. Samen met de docenten van Musica en de muzikanten van Casco Phil maakten de kinderen er een hele show van: de kinderen filosofeerden, brachten een volledig zelfgeschreven lied, drumden op Bach, lieten hun eigen soundtrack horen en zongen uit volle borst!


Muziek maken is samenwerken: je luistert naar de muziek die jij maakt, maar tegelijk luister je ook naar de anderen. Je deelt je eigen ideeën, maar denkt ook na over de ideeën van anderen. Met die ‘gedeelde aandacht’ hebben de kinderen van alles gemaakt tijdens deze muziekvakantie.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page