top of page

La storia di Gianni Schicchi door Giacomo Puccini

Na twee alternatieve edities vanwege corona programmeerde Zomeropera dit jaar opnieuw een integrale opera. Een cast met internationale faam brengt La storia di Gianni Schicchi, de enige komische opera die Puccini heeft geschreven. Het is een historie over hebzucht en bedriegers die zelf worden bedrogen.

Het verhaal gaat over een hebzuchtige familie die naast een erfenis dreigt te grijpen. De overleden rijke oom heeft al zijn eigendommen nagelaten aan een kloosterorde. Een sluwe buurman, de Gianni Schicci uit de titel, heeft een idee. Hij stelt voor het lijk te verstoppen. Hij zal dan zijn plaats innemen en aan de notaris een nieuw testament dicteren. Hij belooft daarin alle familieleden hun vooraf uitgekozen deel te geven, maar uiteindelijk laat hij het grootste part van het fortuin voor zichzelf reserveren. Zo misleidt hij de erfgenamen.

De volledige opera ‘La storia di Gianni Schicci’ bestaat uit slechts één bedrijf. Met deze eenakter was er de tijd om er een voorspel van een half uur aan te hangen. Daarom heeft Zomeropera er deze muzikale prelude aan toegevoegd: terwijl het bonte operagezelschap zich klaarmaakt voor de uitvoering, maak jij kennis met de personages en hun rol in deze familiesaga. Tijdens dat voorspel worden de personages voorgesteld en zingen ze enkele bekende opera’s van verschillende componisten waaronder ‘O Patria mia’ van Verdi en ‘Welt du kannst mir nicht gefallen’ van Lortzing.

Er is een grote inspanning gedaan om van deze opera een topversie te maken. En dat is duidelijk gelukt! Maar liefst 13 solisten van internationale faam staan op het podium, het grootste aantal in de geschiedenis van de Zomeropera. Zij worden begeleid door het Zomeropera orkest onder leiding van Federico Santi. Het hoogtepunt van de opera is voor velen de aria ‘O mio babbino caro’ waarin Lauretta, dochter van Gianni Schicchi, zich tot haar lief vadertje richt. Hierbij wordt lustig mee geneuried.

De vorige opera’s van Puccini, die in Alden Biesen werden uitgevoerd, waren altijd drama’s. Dit is een uitgelezen kans om het komische aspect van die componist te ontdekken. Dit heel goed geschreven en grappig stuk is een absolute aanrader!

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page