top of page

Kerstconcert: een magische avond met muziek van Bach tot Charles Dickens

Bijgewerkt op: 4 jan.

Afgelopen zaterdag vond het kerstconcert van de Bach Academie Alden Biesen plaats in de Onze-Lieve-Vrouw kerk van Alden Biesen. Het was een betoverende avond, waardoor we in deze periode met lange nachten en korte dagen een extra beetje licht konden brengen.


Foto: Theo Nulens ©

In deze editie van het kerstconcert zat een verrassende wending: de traditionele klanken van Bach moesten plaatsmaken voor verrassende melodieën van kerstklassiekers. Want in plaats van de bekende grootschalige werken van Bach bracht de Bach Academie Alden Biesen, onder leiding van Luc Ponet, een sfeervolle avond vol kerstklassiekers. Samen met het Jeker Brass Quintet uit Riemst vulden ze de avond met warme tonen en feestelijke muziek.


Als extraatje las Els De Munck ook nog enkele passages voor uit de tijdloze werken van Charles Dickens: de verhalen ‘Christmas Eve’ en ‘The Spirits of Christmas’ gaven de avond nog een extra betoverend tintje.


Terwijl de avond vorderde, nam Luc Ponet plaats achter het Van Peteghemorgel en betoverde hij het publiek met een improvisatie van bekende kerstliederen. Zo speelde hij ‘What a wonderfull world’, ‘All I want for Christmas’, ‘Jingle Bells’, ‘We wish you a merry Christmas’, maar ook enkele Vlaamse klassiekers zoals ‘de herdertjes lagen bij nachte’. Leuk weetje: Luc had de liederen niet van tevoren uitgeschreven, maar werden ter plekke aan elkaar geweven. Een unieke ervaring!


Ook de artistiek leider van het Jeker Brass Quintet, Angelo Paulissen, zorgde voor enkele arrangementen van kerstliederen die naadloos in elkaar overvloeiden. Zo voegde hij de nummers ‘Christmas songs’ en ‘Joy to the world’ van G. F. Händel samen tot één schitterend geheel.


Het publiek werd aan het einde van de avond ook uitgenodigd om mee te zingen en zo gezamenlijk het concert feestelijk af te sluiten. Het was een onvergetelijke avond vol magie, muziek en warmte op het domein van Landcommanderij Alden Biesen.Het programma:

Personent hodie Duitslands, 1360

Es ist ein Ros entsprungen Michael Praetorius

Das neugebohrne Kindelein Dietrich Buxtehude

Auf, schmetterende Töne, der munter Trompete J. S. Bach

Nun danket all Gott J. S. Bach

Christmas Eve Charles Dickens

Noël (improvisatie) Luc Ponet

To Jesus who is King Richard Hillert

O Kingly Love Richard Hillert

Marching home into Christmas Angelo Paulissen (bew.)

The Spirits of Christmas Charles Dickens

Nativity Carol John Rutter

A Cradle Hymn David von Kampen

Christmas songs Angelo Paulissen (bew.)

Joy to the world G. F. Händel

187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page