top of page

Erasmus+ project DELPHI succesvol afgerond. Tijd voor een nieuw educatief Europees avontuur.

Ontwikkeling van Europese waarden en identiteit via erfgoedinterpretatie.


De afgelopen 2 jaar werkte Alden Biesen mee aan het Erasmus+ project DELPHI, voluit "Development of Continuing Professional Development for Heritage Interpretation to facilitate Lifelong Learning for Social Inclusion and European Cohesion in Heritage Contexts".

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) heeft aangetoond hoe belangrijk de rol van erfgoed is voor het overbrengen van Europese ideeën en waarden. Toch stellen we vast dat mensen zich zelden verbonden voelen met deze waarden tijdens een bezoek aan culturele of natuurlijke erfgoedsites. Daarom startte in 2018 DELPHI als Europees project met 7 partners uit 5 landen. Het doel: de Europese dimensie van lokaal erfgoed uitdiepen via interpretatietechnieken en een aanbod uitwerken voor de professionele ontwikkeling van erfgoedinterpretatoren.DELPHI wil culturele erfgoedinterpretatoren (gidsen, museummedewerkers, tentoonstellingsbouwers, etc.) trainen in het vinden van Europese waarden en identiteit op lokaal en regionaal niveau. In een tweede fase leren we hun deze ook te ‘vertalen’ naar de bezoeker. Interpretatie start vanuit een tastbaar (erfgoed)fenomeen en wil bijdragen tot de zingeving ervan voor de bezoeker. Het persoonlijke contact tussen de interpretator en bezoeker en de ontmoeting tussen de bezoeker en het erfgoed spelen hierin een centrale rol.


Delphi ontwikkelde een competentieraamwerk, online leermodules en een face-to-facetraining. Via een piloottraining en testprojecten die de deelnemers opzetten in 2020 konden de diverse onderdelen geperfectioneerd worden. In Vlaanderen testten het Kasteel van Gaasbeek en FARO de methodologie uit.Nu DELPHI is afgerond, dromen we van nieuwe educatieve uitdagingen waarin Alden Biesen haar expertise kan inzetten. De eerste gesprekken zijn alvast gestart, maar daarover later meer.

Wil je meer weten over DELPHI? Bezoek dan de projectwebsite van Delphi of mail naar julie.focquet@vlaanderen.be.Delphi Flyer
.
Download • 948KB

* De foto's in dit artikel dateren van februari '20. COVID19-maatregelen waren toen nog niet aan de orde.

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ruik je Rijk

Comments


bottom of page