top of page

Een zomer vol muziek

Bijgewerkt op: 9 aug. 2022

Vandaag is de eerste dag van de zomervakantie. Een vakantie die gevuld kan worden met mooi weer, uitstapjes, ijsjes en …. Muziek! En laat dat nu net hetgeen zijn dat we hier deze zomervakantie in Alden Biesen in overvloed aanbieden (die ijsjes ook uiteraard).


We zetten de zomer in met de compositiestage SoundMine, georganiseerd door Musica. Een groep jonge componisten krijgen een week lang deskundige coaching om hun compositorische kwaliteiten helemaal te ontplooien. Dit hoeft uiteraard niet enkel voor klassieke muziek te zijn. Neen, de deelnemers worden ook uitgedaagd om nieuwe stijlen te verkennen, te experimenteren met improvisatie en de verbinding aan te gaan tussen akoestische instrumenten en electronica. Als je graag wilt horen wat deze componisten na een week intensief componeren al hebben bereikt, kom dan zeker naar het toonmoment op 8 juli om 13u. De werken zullen nog niet volledig af zijn, maar ze lichten al een tip van de sluier.


Direct aansluitend op deze stage is het Intra Muros Festival. De overgang kan niet groter zijn. Van hedendaagse muziek gaan we terug naar de Early Music. Muziek van uit de middeleeuwen, renaissance en barok. 3 dagen lang kan je in Alden Biesen genieten van verschillende concerten met exclusief samengestelde programma’s. Ensembles en muzikanten op topniveau uit Malta, Nederland, Polen, Wenen en Tsjechië vervoeren je terug naar lang vervlogen tijden. Laat je verleiden door de prachtige gezangen van Romina Lischka of ontdek een extreem zeldzaam instrument, de Viola Organisata. Een instrument gemaakt naar een ontwerp van Leonardo da Vinci. Ook de drie jonge Artists in Residence blazen je omver met hun fantastische repertoire en magnifieke klanken.Na een weekje rust komen er 5 internationaal gerenommeerde toppianisten naar Alden Biesen. Allemaal stuk voor stuk pianisten van hoogstaand niveau en deels laureaten van de Koningen Elisabethwedstrijd. Zij zullen 7 dagen lang 20 jonge beloftevolle pianisten intensief begeleiden. Om deze stage met een knal in te zetten, zullen 4 docenten zichzelf muzikaal voorstellen tijdens het openingsconcert op 16 juli. Mateusz Borowiak (Katowice/Londen), Jura Margulis (Wenen), Vitaly Samoshko (Gent/Tilburg) en Liebrecht Vanbeckevoort (Leuven) brengen werk van Szymanowski, Godowsky, Chopin, Liszt, Strauss en Prokofiev.In augustus keren we terug naar de iets oudere muziek. De International Summer Academy brengt van 10 tot 15 augustus masterclasses, workshops en concerten in en rond Alden Biesen. Steden zoals Tongeren, Sint-Truiden, Luik en Maastricht worden hierbij ook bezocht. Koor, orkest en orgel komen in deze stage terecht voor Barokke uitvoeringspraktijken, kamermuziek en Engelse kathedraalmuziek.


Maar we besteden ook aandacht aan ons jonge publiek. Tijdens de muziekvakantie All Go Rhythm van 15 tot en met 19 augustus komen 30 kindjes tussen 6 en 12 jaar samen om een hele week muziek te maken, vertrekkend vanuit het basisprincipe 'ritme'. 3 docenten van Musica en 5 muzikanten van Casco Phil nemen de kinderen op sleeptouw en dompelen zich onder in een 5-daags klank-avontuur. Deze muziekvakantie is duidelijk in trek bij het jonge publiek want momenteel is deze al helemaal volzet. Maar niet getreurd, heb je zin om mee te doen aan een van onze muziekvakanties, dan kan je tijdens de herfstvakantie het misschien wel eens proberen.Wil je voor een van de concerten, toonmomenten of workshops nog tickets bemachtigen, aarzel dan niet en neem een kijkje op onze evenementenpagina.

120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page