top of page

Een zomer boordevol muziek

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

De zomermaanden zijn voorbijgevlogen en Alden Biesen heeft zichzelf getransformeerd tot dé ultieme hotspot voor liefhebbers van muzikale evenementen. Met het einde van de zomer in zicht is het tijd om terug te blikken op de muzikale gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden.


De muzikale zomer van Alden Biesen startte met 'SoundMine', een internationale compositiestage voor jongeren en volwassenen vanaf 15 jaar. Vijf dagen lang werden de deelnemers intensief begeleid door componisten-docenten van topniveau. Niet enkel is er gecomponeerd voor symfonisch orkest, maar ook voor koor en elektronische muziek.


Dankzij deze stage krijgen de jonge componisten de kans om hun eigen werk met een groot symfonisch orkest of koor te repeteren. Dit met dank aan het Antwerp Symphony Orchestra en het Vlaams Radiokoor.

SoundMine 2023 - componisten voor orkest
SoundMine

Een week later gaf het 'Piano LAB' jonge pianisten de kans om tijdens een meerdaagse stage te groeien en te schitteren onder leiding van internationale experts.


Onder deskundige leiding van docenten Zlata Chochieva, Vitaly Samoshko, Polina Leschenko, Lukas Vondracek en organisator Liebrecht Vanbeckevoort, kregen de studenten individuele pianolessen en werden ze ook getrakteerd op workshops en lezingen rond diverse thema’s die jonge pianisten aanbelangen.

Zitten hier de toekomstige winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd tussen?

Openingsconcert Piano LAB Liebrecht Vanbeckevoort
Openingsconcert Piano LAB

Nieuw deze zomer waren de 'Kampvuurconcerten'. Tijdens 3 zondagen in juli en 1 zondag in augustus kon er worden genoten van intieme concerten in openlucht. We ontvingen Naima Joris, Vitja Pauwels & Tje, Gabriel Rios & Emmy D'arc, Absynthe minded trio & Noonzy en Frank Vander Linden & All Things automatic.

Kampvuurconcerten @ Alden Biesen in Bilzen
Kampvuurconcerten © Foto Istvan Bruggen

Begin augustus bracht de derde editie van het 'Intra Muros Festival For Early Music'; een muziekfestival dat sinds 2020 georganiseerd wordt binnen de muren van de Landcommanderij in Bilzen. Het was dit jaar een open air editie met één groot hoofdpodium waarop alle artiesten early music brachten op periodieke instrumenten.


Dit openluchtfestival werd heel erg gesmaakt. We ontvingen dan ook echte toppers, zoals young artist in residence Sterre Decru, Bart Naessens en Lidewij van der Voort. We konden ook genieten van enkele internationale topensembles; Florilegium beet de ietwat natte kop af en Concerto Köln zorgde, samen met Sterre, voor een adembenemende afsluiter.

Festival open lucht voor oude muziek
Intra Muros Festival © Hugo Segers

Van 10 tot 15 augustus mochten we tijdens de 'International Summer Academy' een 30-tal koorzangers, organisten en violisten ontvangen die zich focusten op barokinstrumenten en barokke interpretatie. Vijf dagen lang klonken er de mooiste gezangen in de kerk en prachtigste klanken rond het kasteel.


Na jaarlijkse gewoonte sloot de International Summer Academy af met een radiomis in de Basiliek van Tongeren.

International Summer Academy met koorzangers, organisten en violisten
International Summer Academy

Eind augustus verwelkomden we ook 30 kinderen voor 'Muziekvakantie All go Rhythm'. Ze beleefde een 5-daags klankavontuur bij Alden Biesen. In de weelderige tuinen en majestueuze zalen van het kasteel werden ze ondergedompeld in de magische wereld van ritme en muziek. Van kleine groepen tot grootschalige samenwerkingen, met moderne technologie en echte instrumenten, gingen ze op zoek naar nieuwe geluiden en ontdekten ze hun eigen stem.


Het hoogtepunt? Een prachtig toonmoment waarin al deze creatieve inspanningen samenvloeiden.

Ondersteund door Musica Impulscentrum en muzikanten van Casco Phil, werd dit een onvergetelijke muzikale reis.


Interesse in een van onze muziekvakanties? Je kan je nu al inschrijven voor de herfstvakantie: https://www.musica.be/nl/activiteiten/muziekvakantie-bilzen-herfst-2023/

Muziek stage kamp voor kinderen
Muziekvakantie All go Rhythm

Naar jaarlijkse gewoonte konden bezoekers in juli en augustus ook steeds terecht in de zomerbar van Alden Biesen voor heerlijk drankje met de prachtige erfgoedlocatie als decor. Elke woensdag in juli brachten diverse bands en artiesten leven in de brouwerij door een muzikaal optreden.

  • The Party Table Band waren de eersten. Zij konden het niet weerstaan het podium te verlaten en dichter bij het publiek te komen staan, sfeer gegarandeerd.

  • Tumbling Clouds bracht muziek doorspekt van klassieke invloeden. Harmonieuze (samen)zang, gitaar, piano en viool vormen de hoofdingrediënten.

  • Glenn Claes bracht het zomerterras naar een iets intiemere setting en wist onze bezoekers te betoveren met zijn stem.

  • Het optreden van The Hive werd uitgesteld naar augustus en kon onze bezoekers bekoren met klassiekers en hedendaagse nummers met een swingende, jazzy touch.

Tot slot konden bezoekers van Alden Biesen gedurende de volledige zomer ook onze expo "BEELD/Schoon. Vrouwen aan het woord" bezoeken. Het was een prachtige tentoonstelling in samenwerking met het Bonnefantenmuseum uit Maastricht en verschillende woordkunstenaars.


Afsluiten deden we op vrijdag 25 augustus tijdens de finissage. De woordkunstenaars stonden de hele avond in de schijnwerpers terwijl ze hun zelfgeschreven teksten en gedichten tot leven brachten te midden van de kunstwerken. De avond werd extra bijzonder met live optredens van het vrouwelijke DJ-duo Doemp en de prachtige pianomuziek door Emmy Wils.


De tentoonstelling, geheel gewijd aan de vrouwelijke kracht, was een succes en we kijken alvast uit naar de editie van volgend jaar. Tipje van de sluier: in 2024 presenteren we werken van de internationaal gerenommeerde keramiste Ann Van Hoey. Zet het alvast in je agenda!

Terwijl de zomer zijn zonnige klanken en vrolijke melodieën achterlaat, nodigen we je uit om het hele jaar door te komen genieten van Alden Biesen en onze muzikale schatten. Laat je betoveren door de diversiteit aan evenementen die Alden Biesen biedt: van betoverende exposities tot meeslepende concerten en leerrijke muzikale avonturen voor jong en oud.


Alden Biesen - Where epic stories begin

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page