top of page

Een terugblik naar Eersteklasconcerten 2023

Op dinsdag 7 maart mocht Alden Biesen haar kasteeldeuren wagenwijd openen voor de jongste telgjes van de basisscholen. Het was een druilerige dag, maar dat hield de kinderen en hun begeleiders zeker niet tegen om te genieten van hun muzikaal parcours. De kinderen keken reikhalzend uit naar de Eersteklasconcerten en wisten zo het zonnetje naar ons domein te brengen.Wat zijn de Eersteklasconcerten? Eersteklasconcerten wordt georganiseerd door Musica Impulscentrum en is een interactief belevingsparcours die kinderen spelenderwijs in aanraking laat komen met klank en muziek. Dit jaar kon Musica rekenen op de hulp van het gerenommeerd NemØ Ensemble. De leerlingen namen actief deel aan workshops in verschillende ruimtes waarbij de begeleiders en muzikanten hun de muzikale basisprincipes zoals melodie, ritme en klankkleur leerden.

Wie is het NemØ Ensemble?

Het NemØ ensemble werd opgericht in 2017 en brengt hedendaagse, experimentele muziek. Het ensemble durft de grenzen tussen verschillende genres en artistieke disciplines te overschrijden. Ze stappen af van de “gebruikelijke” concertvormen en verkennen nieuwe presentatievormen. Het is de bedoeling dat hun performance mensen naar het hier en het nu brengt, weg van de “alledaagse” drukte en wilt zo de afstand tussen luisteraar en muzikant verkleinen. Workshops

Tijdens de Eersteklasconcerten verkleedden de muzikanten zich in ‘astro-performers’ en namen ze de kinderen mee op een wonderbaarlijke reis doorheen het sterrenstelsel.

Bij het binnenkomen in de Rijschool, waanden de kinderen zich meteen in het heelal. Het was er heel erg donker en her en der zagen ze voorwerpen oplichten. Ze konden geen muzikanten of instrumenten zien, maar toch hoorden ze mysterieuze klanken doorheen het heelal galmen.


In de Cuvelier werden de kinderen getrakteerd op een mini-concert van drie muzikanten die met behulp van alledaagse voorwerpen zoals een voetpomp, stofzuigerslang, rubberen balletjes, trommels enzovoort een melodie creëerden. Daarna was het natuurlijk de beurt aan de kinderen om te experimenteren met bovengenoemde voorwerpen. Zonder het te beseffen werden ze allemaal muzikanten die een wervelende performance brachten.


De workshop in de Rochow ging van start met korte, maar krachtige bewegingsoefeningen. Er werd geklapt in de handen, gesprongen, gehurkt en… De kinderen mochten elkaar zelfs kietelen!

Daarna mochten de deelnemertjes plaatsnemen aan vijf verschillende tafels. Elk tafelblad was opgebouwd uit verschillend materiaal. Er was een houten, plastieken, stoffen, rubberen tafel en een tafelblad met kunstgras. De kinderen ontdekten zelf de verschillende klanken die ze met behulp van hun handen en het tafelblad konden maken. Dat er zelfs muziek gemaakt kan worden met een simpele ballon heeft het NemØ ensemble weten te bewijzen!


Slotconcert

Na de workshops verzamelden alle kinderen in de Tiendschuur om het slotconcert van de muzikanten te bewonderen. Het leuke hieraan was dat de geluiden die de leerlingen tijdens de workshops zelf nagebootst hadden, hier allemaal in terug kwamen. Achter de muzikanten had je een paar gigantisch, grote ogen die het ensemble nauwlettend in de gaten hielden en zelfs knipperden op het ritme van de muziek!


Het was een zeer geslaagde editie met veel lachende gezichtjes. Wil je volgend jaar graag deelnemen met jouw klasje? Hou onze website dan zeker in de gaten!


Eersteklasconcerten/ MusiMatrix is een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek, in samenwerking met Landcommanderij Alden Biesen. Met steun van de Vlaamse overheid. Eersteklasconcerten/ Musimatrix komt tot stand binnen het project ‘Sounds Now’ mede gefinancierd door het programma Creative Europa van de Europese Unie.57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page