Zo verteld, zo gelezen
- Alden Biesen
- 14 sep 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 okt 2022
Wat zou het fijn zijn als meer kinderen plezier zouden beleven aan lezen.
Helaas is niet elk kind even gemotiveerd of heeft er om diverse redenen minder toegang toe. Verhalen vind je trouwens overal: in boeken en podcasts, in vertellingen en games, in strips en films, in prentenboeken en familie-anekdotes,… Deze verhalen hebben de kracht van fictie: ‘de lezertjes’ identificeren zich met de personages ook al verschillen die van henzelf, ontwikkelen empathie én beleven plezier. Met deze workshop willen we de interesse en vooral de motivatie in meer verhalen aanwakkeren én vandaaruit in meer verhalen lezen.

Deze workshop bestaat uit twee opeenvolgende en vooral praktische sessies over ‘verhaalplezier’, de link tussen verhalen vertellen of voorlezen én lezen, met aandacht voor diversiteit en de potentie van beleving. We bouwen aan een brug tussen plezier in verhalen en verhalen in boeken.
Tijdens de eerste sessie hoor je (kort) wat de huidige wetenschappelijke literatuur zegt over fictie en wat dat zoal doet met een mens. Daarna gaan we samen aan de slag met oefeningen die dat potentieel stimuleren. De nadruk ligt voornamelijk op verschillende vormen van ‘visualisering’.
Tijdens de tweede sessie wisselen we ervaringen uit en gaan dieper in op bv. aspecten als expressie, keuze van verhalen, zelf literatuur schrijven, aandacht voor stijlfiguren, … Mee afhankelijk van de vragen en interesses van de deelnemers.
Beide sessies zijn doorspekt met vertellingen om ook zelf de kracht van beleving mee te maken.
PRAKTISCH
Datum: woensdag 9 november & 7 december van 14u00 - 17u00
Locatie: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B)
Voor wie: Leerkrachten, bibliothecarissen & iedereen die een goed verhaal kan gebruiken
Kostprijs: € 80,- voor het geheel
Ik heb gemerkt dat wanneer ik fysieke 3D-modellen van gamepersonages gebruik, vooral bij jongeren, hun interesse in de verhalen achter die personages ineens veel groter wordt. Het lijkt alsof zo'n tastbaar model een brug slaat tussen de digitale wereld en het verhaal erachter. Via platforms zoals https://www.gambody.com/, waar je nauwkeurige en gedetailleerde 3D-printbestanden van gamefiguren kunt vinden, wordt dat ineens heel toegankelijk. De modellen zijn niet zomaar verzamelobjecten—ze wekken vaak nieuwsgierigheid op naar de achtergrond van een personage, de wereld waarin ze leven of zelfs bijbehorende boeken of fanfictie. Voor wie kinderen of studenten wil motiveren om meer te lezen, kan dit verrassend goed werken. Het is uiteraard niet voor iedereen, maar in de juiste omgeving kan het lezen van…
3D-modellen maken een verhaal visueel en tastbaar. Wanneer iemand een personage uit een game of fictieve wereld zelf kan printen en vasthouden, ontstaat er een sterkere band met dat verhaal. Die beleving wekt nieuwsgierigheid op: wie is dit, wat heeft die meegemaakt? Dat opent de deur naar meer interesse in verhalen, en uiteindelijk ook in het lezen ervan.
Hoe kunnen 3D-printbare modellen van gamepersonages bijdragen aan meer leesplezier en interesse in verhalen?