top of page

Zo verteld, zo gelezen

Bijgewerkt op: 11 okt. 2022

Wat zou het fijn zijn als meer kinderen plezier zouden beleven aan lezen.

Helaas is niet elk kind even gemotiveerd of heeft er om diverse redenen minder toegang toe. Verhalen vind je trouwens overal: in boeken en podcasts, in vertellingen en games, in strips en films, in prentenboeken en familie-anekdotes,… Deze verhalen hebben de kracht van fictie: ‘de lezertjes’ identificeren zich met de personages ook al verschillen die van henzelf, ontwikkelen empathie én beleven plezier. Met deze workshop willen we de interesse en vooral de motivatie in meer verhalen aanwakkeren én vandaaruit in meer verhalen lezen.

Deze workshop bestaat uit twee opeenvolgende en vooral praktische sessies over ‘verhaalplezier’, de link tussen verhalen vertellen of voorlezen én lezen, met aandacht voor diversiteit en de potentie van beleving. We bouwen aan een brug tussen plezier in verhalen en verhalen in boeken.


Tijdens de eerste sessie hoor je (kort) wat de huidige wetenschappelijke literatuur zegt over fictie en wat dat zoal doet met een mens. Daarna gaan we samen aan de slag met oefeningen die dat potentieel stimuleren. De nadruk ligt voornamelijk op verschillende vormen van ‘visualisering’.


Tijdens de tweede sessie wisselen we ervaringen uit en gaan dieper in op bv. aspecten als expressie, keuze van verhalen, zelf literatuur schrijven, aandacht voor stijlfiguren, … Mee afhankelijk van de vragen en interesses van de deelnemers.


Beide sessies zijn doorspekt met vertellingen om ook zelf de kracht van beleving mee te maken.PRAKTISCH

Datum: woensdag 9 november & 7 december van 14u00 - 17u00

Locatie: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B)

Voor wie: Leerkrachten, bibliothecarissen & iedereen die een goed verhaal kan gebruiken

Kostprijs: € 80,- voor het geheel


744 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page