Zo verteld, zo gelezen

We willen graag dat meer kinderen meer lezen, en liefst van al met plezier en uit eigen vrije wil.

Helaas is niet iedereen even gemotiveerd tot lezen of heeft er om uiteenlopende redenen minder toegang toe. En toch liggen verhalen overal: in boeken en podcasts, in vertellingen en games, in strips en films, in prentenboeken en familie-anekdotes,… Deze verhalen hebben de kracht van fictie: ‘lezers’ identificeren zich met de personages ook al verschillen die van henzelf, ontwikkelen empathie én beleven plezier.

Met deze workshop willen we de interesse en vooral de motivatie en zin in meer verhalen triggeren én vandaaruit in meer verhalen lezen.

Twee opeenvolgende en vooral praktische sessies over ‘verhaalplezier’, de link tussen verhalen vertellen of voorlezen én lezen, met aandacht voor diversiteit en de potentie van beleving. We bouwen aan een brug tussen plezier in verhalen tout cours en verhalen in boeken.


Tijdens de eerste sessie hoor je (kort) wat de huidige wetenschappelijke literatuur zegt over fictie en wat dat zoal doet met een mens. Daarna gaan we samen aan de slag met oefeningen die dat potentieel stimuleren. De nadruk ligt voornamelijk op verschillende vormen van ‘visualisering’, toepasbaar voor uiteenlopend publiek.


Na de eerste sessie probeert iedere deelnemer (enkele van) deze oefeningen uit naar keuze in de eigen klas, bib en/of team.


Tijdens de tweede sessie wisselen we ervaringen uit en gaan dieper in op bv. aspecten als expressie, keuze van verhalen, zelf literatuur schrijven, aandacht voor stijlfiguren, … Mee afhankelijk van de vragen en interesses van de deelnemers.


Beide sessies zijn doorspekt met vertellingen om ook zelf de kracht van beleving mee te maken.


Wil je meer weten over wat het beleven van een verhaal met je doet? Luister naar de podcast Kracht van Verhalen!


PRAKTISCH

Datum: woensdag 9 november & 7 december van 14u00 - 17u00

Voor wie: Leerkrachten, bibliothecarissen & iedereen die een goed verhaal kan gebruiken

Kostprijs: € 80,- voor het geheel


INSCHRIJVEN

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven