top of page

De terugkeer van opera in Alden Biesen

Naar jaarlijkse traditie wordt Alden Biesen tijdens de maanden mei en juni ingepalmd door een toch wel zeer speciaal gebeuren: De Zomeropera. Op zondag 8 juni zijn ze van start gegaan met de opbouw voor de 24e editie. Dinsdag 17 mei hadden ze al hun generale repetitie en 19 mei was het dan de grote dag van de première. Op zeer korte tijd zijn ze dus in staat om weer een topproductie op het podium te brengen.

Ze waren reeds ver gevorderd met de voorbereidingen van ‘Madame Butterfly’ – Puccini, maar door de Covid onzekerheid werd er in januari de beslissing genomen om terug te keren naar het succesvolle format van 2021 en te spelen voor 250 toeschouwers. Vorig jaar werd die beslissing heel positief onthaald met ‘Casa Ricordi’ en er werd voor zekerheid gekozen met nog een tweede jaar van deze opstelling.“We zoeken een kapstok waaraan we een verhaal kunnen hangen, en dat het verhaal in het Nederlands kan verteld worden en waarbij we toch een repertorium van operette en operamuziek kunnen brengen.” verteld Martine Cuyvers van Zomeropera.

Regisseur Bruno Van Heystraeten kwam op het idee van ‘Villa Lehár’. Deze villa bevindt zich in Oostenrijk, in Bad Ischl, en is vandaag een museum. “Met ‘Villa Lehár heb je een aanknopingspunt tot de muziek van de eerste helft van de 20ste eeuw, operette, maar ook opera, want Lehár en Puccini waren bevriend. De leermeester van Lehár was Dvorák; o.a. bekend voor de prachtige opera Rusalka. En het is hij die heeft gezegd aan Lehár, die viool bij hem studeerde: jongen, hangt uw viool maar aan de kapstok en begin te componeren.”De Villa van Lehár, zijn zomerhuis, staat vol met kunstschatten en herinneringen aan zijn leven en goede vriendschappen met zangers en componisten. Je kan dit museum enkel met gids bezoeken en daar maakt Zomeropera nu ook gretig gebruik van. Niemand minder dan Koen Crucke heeft de eer om gids te zijn in deze mooie villa. “En hij gaat dat ook heel goed doen, hij is de geknipte figuur om dit te doen”.

De gids leidt het publiek en enkele toeristen rond in de villa en toont hen allerlei snuisterijen, zoals een dirigeerstokje, Chinese vazen, Venetiaanse maskers.. waar steeds een aria aan gekoppeld kan worden. Het publiek zal dus van begin tot einde geboeid blijven door het decor en door de prachtige zangstemmen van de solisten.Zomeropera is nog steeds enthousiast om de 30 uitvoeringen in Alden Biesen te doen. “Dit is een unieke locatie die de meerwaarde biedt aan de operaproductie, want het publiek komt voor de opera en voor de locatie, omdat de combinatie van beide zo bijzonder is.”

Wil je graag nog een plaatsje bemachtigen voor de Zomeropera, haast je dan! Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor de publieksvoorstellingen op 19,22 en 23 juni.


270 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page