Sinds 1998 is de Zomeropera in Alden Biesen actief. Ieder jaar opnieuw staan zij er terug met een topproductie. Eerder gerealiseerde opera’s zijn Don Giovanni, Le Nozze Di Figaro, Die Zauberflöte, La Traviata, Die Fledermaus, Il Barbiere di Siviglia en Carmen. En hun aanbod blijft steeds uitbreiden.
Maar ook voor kinderen is er al jaren een extra optie. 6 tot 10 jarigen beleven hier hun eerste onvergetelijke ervaringen.
www.zomeropera.be

L'Italiana in Algeri

24 mei tot 22 juni 2019
Komische opera in 2 bedrijven. Libretto van Angelo Anelli gebaseerd op een tekst van Luigi Mosca. 
Deze opera werd voor het eerst opgevoerd op 22 mei 1813 in Venetië.
Nieuwe productie van Alden Biesen Zomeropera vzw

Regisseur Bruno Van Heystraeten brengt deze komische opera als een verhaal in een verhaal. 
Hij laat het publiek kennismaken met een operagezelschap dat druk repeteert voor de première van L’Italiana in Algeri. 
Het is een luchtig, doch ingewikkeld verhaal waarbij 3 mannen dezelfde Italiaanse vrouw begeren en zij hen zo weet te manipuleren dat zij uiteindelijk triomfeert. 
De partituur is veeleisend en vraagt grote virtuositeit van zowel de zangers als het orkest. 
De zenuwen staan gespannen, en in de chaos ontstaan er intriges in de backstage.

Zo zullen we ontdekken dat de assistent-regisseur verliefd is op de hoofdrolspeelster, dat de naaister met moeite de hele troep aangekleed krijgt, dat één van de hoofdrolspelers ziek is gevallen, het decor totaal nog niet klaar is de avond vóór de première, enkele zangers mekaar totaal niet kunnen luchten al moeten ze hevige verliefden spelen en nog zo veel meer…Wat blijkt? De relaties tussen de personages in de opera lijken verdacht veel op de realiteit naast de scène.

Met regisseur Bruno Van Heystraeten, dirigent Cameron Burns, decorontwerper Marnik Baert, kostuumontwerpster Hilde Colaers en een topcast beschikt Zomeropera over een creatief dreamteam dat een muzikaal hoogstaande en tevens uiterst vermakelijke operavoorstelling zal brengen. Opnieuw een niet te missen operabelevenis in het buitengewone kader van de Landcommanderij Alden Biesen. Libretto in het Italiaans, boventiteling in het Nederlands.

Kinderopera N.E.R.O.

22 en 23 juni 2019

De 8-jarige Jetro gaat logeren bij zijn opa en oma. Hij ziet te laat dat de oplader van zijn i-Pad nog in de auto van zijn ouders ligt. 
Opa is bibliothecaris en weet niet zoveel van i-pad’s af maar op zolder vindt hij een grote doos met zeker honderd kabels! Jetro gaat naarstig op zoek naar een passende lader in de doos maar vindt in plaats daarvan een heel bijzonder boek getiteld “ LONTANO “. Het is geschreven in een taal die hij niet begrijpt en hij vertrekt op avontuur naar dat verre land.
Onderweg verdwaalt hij in een onderwatertuin en ontmoet hij vreemde figuren: een Baasspeelster, een Jaknikker, Stoute Jongens, De Nette Tantes, en de mooie Sirenes.
Maar als hij in Lontano komt begrijpt hij pas wat het woord wil zeggen.
Hij rent naar huis om over zijn avonturen te vertellen en is net op tijd voor zijn eigen verrassingsverjaardagsfeest met jullie als special guests !

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands