Samen met de vzw Organum brengen we het historische Van Peteghemorgel (1788) tot leven in verschillende concerten en andere muzikale evenementen. Organum nodigt hoog aangeschreven organisten uit om te concerteren. Daarnaast stellen zij verrassende programma’s samen waarbij het orgel in dialoog gaat met andere instrumenten, zangers, dansers en acteurs.
www.organum-aldenbiesen.be

 

Internationale zomeracademie Alden Biesen / Tongeren / Sint-Truiden

11 tot 15 augustus 2018
Internationaal vermaarde docenten worden ondersteund door diverse coaches voor individuele training (stemtraining, instrumentale training – barokviool, barokcello, traverso, barokhobo – en orgel).
De academie staat open voor instrumentalisten, organisten en zangers (alle stemtypes); professionals, muziekstudenten, amateurmusici/zangers met ervaring. De docenten staan in voor masterclasses, lezingen en concerten. De deelnemers krijgen herhaaldelijk gelegenheden om op te treden tijdens de academie (voor de 3 categorieën). De academie sluit af met een deelnemersconcert in de basiliek van Tongeren. Repetities (koor, orkest, kamermuziek) gaan door in de Landcommanderij Alden Biesen.
De masterclasses voor orgel worden gehouden op de mooiste historische orgels van de regio:
Alden Biesen (Van Peteghem), Luik (Hocquet/Niehoff), Maastricht (Binvignat/Verschueren), Sint-Truiden (Ancion),Tongeren (Le Picard/Thomas), … .
Deelname:
Inschrijvingsgeld: €200 (inschrijven – deadline: 15 juli 2018)
Logies: van 11 tot 15 augustus*
•    Vol pension: €282,50 (extra nacht: €45, incl. ontbijt)
•    Bed & breakfast (voor de organisten**): €180
•    Lunch & diner (voor externe zangers en instrumentalisten): €102,50
•    Lunch: €50
* De deelnemers en de docenten gaan op 15 augustus na het ontbijt reeds naar Tongeren, voor de slotconcerten. Vrije lunch.
** De organisten zijn tijdens de dag steeds op andere locaties. Lunch en diner zijn vrij.

Barokfest Alden Biesen

6 en 7 oktober 2018
Programma: open repetities op zaterdag; wake up call (7u.30), dauwconcert (8u.), aperitiefconcert (11u.) en Bachconcert (15u.) op zondag.
•    Kerksonates van Mozart
•    Concerti voor orgel en strijkers van G.F. Händel, Sammartini, C.P.E. Bach en J. Haydn
•    Cantate BWV 170: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust
•    Cantate BWV 211: Schweigt stille, plaudert nicht (Kaffeecantate)
Koor en orkest van de Bach Academie Alden Biesen o.l.v. Luc Ponet
 

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands