Vernieuwde Engelse tuin - opnieuw terug open

Vernieuwde Engelse tuin - opnieuw terug open

19/10/2016

De Engelse tuin van Alden Biesen is een van de weinige publieke Engelse tuinen in België. Hij is in 1786-1787 aangelegd in opdracht van de laatste landcommandeur Frans von Reischach. Architect Ghislaine-Joseph Henry ontwierp de tuin in de voor die tijd typerende ‘Engelse stijl’. Kenmerkend voor een Engelse tuin zijn de kronkelende lijnen. De wandelaar komt ook allerlei ‘fabriekjes’ of ‘follies’ tegen, die verschillende culturen oproepen, wat mode was in die tijd..
De mergelstenen Minervatempel is nog steeds de blikvanger. De tempel stond oorspronkelijk op een eiland, in een kunstmatig aangelegde rivier, die nu niet meer bestaat. Verder kon de bezoeker een gebouwde ruïne, een Chinese tempel, Tataarse huisjes en een kluizenaarshut bewonderen. De beplanting in de tuin was afwisselend en bestond hoofdzakelijk uit exoten. De meeste van deze tuinelementen zijn na 230 jaar grotendeels verdwenen of sterk verwaarloosd. De tuin was geëvolueerd naar een inheems loofbos. 
De Engelse tuin is nu grondig gerenoveerd. Drastische kapwerken werden uitgevoerd om het parkbos te verjongen, om de aanwezige monumentale bomen vrij te stellen van concurrentie en om licht toe te laten op waardevolle begroeiingen. De nog herkenbare authentieke elementen zijn bewaard, beschermd en/of gerestaureerd zoals de Minervatempel, de grot, het Belvedère (theepaviljoen) met ijskelder en de ruïneresten van de kluizenaarshut of hermitage. De rivier is gereconstrueerd als een ‘droge’ bedding. Nieuwe invullingen kregen een plaats: blikvanger hierbij is de vertelplek met drie gestileerde vertelhutten, een vaste picknickplaats en een nieuwe brug over de ‘rivier’.
Jonge bomen en heesters zijn aangeplant, evenals de boomgaard met oude fruitsoorten. Binnen de oorspronkelijke vorm van de moestuin verschijnt een nieuwe blikvanger, namelijk een prairietuin. Deze levert een bloemenspektakel op van juni tot oktober. 
De integrale toegankelijkheid van de tuin is een belangrijk issue. Evenwijdig met de gracht was er reeds een rolstoeltoegankelijk pad aanwezig, dat deel uitmaakt van een groter wandelcircuit rond het kasteel. 
In de Engelse tuin is het historisch padennetwerk maximaal behouden en verbeterd. Langs het hoofdpad zijn informatiedragers voorzien die wandelaars de nodige uitleg geven over de geschiedenis van de tuin, de restauratie en de natuur.
De Engelse tuin is toegankelijk van 9 tot 21 uur.
 

Europa Kasteel

Europa Kasteel

Kom naar het Europa Kasteel van Alden Biesen en dompel je onder in het Europese verhaal. Cultuur, vorming en onderwijs in een Europese dimensie, dat is waar Alden Biesen voor staat.

We bieden een breed gamma activiteiten aan in het kader van de onderwijs– en cultuurprogramma’s van de Europese Unie. Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze presentatie.

Like en volg onze facebookpagina
https://www.facebook.com/Europakasteel

 

Europa Kasteel: infodagen en seminaries

Ben je leerkracht of docent in het (volwassen)onderwijs en heb je interesse in een internationale samenwerking voor jezelf en je studenten? Alden Biesen biedt informatie en ondersteuning via studiedagen, projectmonitoringdagen en een helpdesk.

Nederlands