Hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden

Alden Biesen is dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de Landcommanderij is een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. De hoogstamboomgaarden op het domein vormen samen een fructuarium waarin oude fruitrassen worden bewaard: zowel kersen, appelen, peren en pruimen. In de ommuurde hertenweide bevindt zich een bijzondere boomgaard. Daar werd op jonge hoge onderstammen een 70-tal oude kersenvariëteiten geënt. In 16e-eeuwse documenten was al sprake van een grote en een kleine boomgaard van de Landcommanderij. De grote was de hertenweide, tussen het slot en de rentmeesterwoning. Al in de 18e eeuw waren de verschillende fruitsoorten in Alden Biesen goed vertegenwoordigd.

Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen eind september volop hun vruchten. De bomen zijn op echter op hun mooist in de bloesemperiode.

Tip: kom picknicken in de boomgaarden, tussen de bloesems is het zalig. In een van de boomgaarden op ons domein staan een tafel, banken en een vuilbak klaar. Geen zin om zelf voor de picknick te zorgen? Bestel je picknick met streekgebonden producten en wij maken hem voor je klaar!

Bestel je picknickmand

Schrijf je in voor een bloesemwandeling