Cultuur & Natuur kasteel

In organis et in discantu

28/10/2018

Muziek uit het land van Loon en het prinsbisdom Luik: In organis et in discantu - orgelkunst tussen gregoriaans en polyfonie

28 oktober 2018  om 15 uur

Het vocaal ensemble Utopia en organist Luc Ponet brengen een programma dat de rijke muziekpraktijk uit Loon, Luik en Limburg representeert en in een bredere context plaatst, ja, zelfs in een Europees perspectief. Authentiek gregoriaans, alternerende orgelwerken, zestiende en zeventiende eeuwse kwaliteitsvolle polyfonie uit het prinsbisdom en tot achtstemmige motetten met obligaat orgel uit de kathedraal van Luik slingeren zich doorheen een overtuigend, consistent programma. Daarnaast ook de eerste composities met de naam ‘fuga’, van Simon Lohet, intavolaties van Magnificatzettingen - oorspronkelijk van Orlandus Lassus - uit het regulierenklooster van Tongeren, orgelwerken van de in Borgloon geboren en in Maastricht en Parijs werkzame Henry du Mont. Jazeker, het Graafschap Loon en het prinsbisdom Luik speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de West-Europese muziekpraktijk!

Locatie: Kerk van de Landcommanderij Alden Biesen, 15u.
Ticketprijs: VVK  € 22 - Kassa € 25
Tijdens dit concert zal tevens de nieuwe, aan dit project verbonden CD 'In organis et in discantu' aan het publiek voorgesteld worden.
Reservatiesreservatieconcerten@1000jaarloon.be

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands