Cultuur & Natuur kasteel

Muziekwandeling Punica Granatum

01/07/2020 - 31/12/2020

Vanaf de zomervakantie wordt in de Engelse tuin van de Landcommanderij Alden Biesen een gratis muzikale wandeling aangeboden. Acht locaties op het domein worden voorzien met een QR-code die je als bezoeker kan scannen met je smartphone. Op deze manier kan je muzikale filmpjes bekijken en beluisteren. Haal je flyer in het toeristisch infokantoor. 

Punica Granatum is een droom
De zangeressen van ensemble Psallentes dromen van een fotoshoot in de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen. Het is een perfecte locatie. Een glooiend grasveld, prachtige bomen, een bloementuin, een prieeltje, een zomerhuis met ijskelder, een charmant brugje, overgroeide paadjes, alles begrensd door een mysterieuze muur… En dan is er dat magnifieke uitzicht op de zuidkant van de waterburcht. 
Morgen is het zover. Dan trekken ze met fotograaf Marcel en coach Philine de tuin in. Maar deze nacht worden de zangeressen eerst nog door dromen bezocht. Ze zien zichzelf als zingende bosgeesten, ze verdrijven duisternis met vuur, halen ijs uit de kelder, vieren de inkleding van een bruid (maar de bruid stapt boos weg?). Ze zien bloemen door de lucht dwarrelen, ze dansen en ze springen, horen orgelklanken in de verte. 
Is dit een droom, of wordt het een nachtmerrie? Zien ze daar Minerva, en transformeert zij tot Maria, Moeder Gods? Waar komen al die vreemde rekwisieten vandaan bij wat een ernstige fotoshoot had moeten worden? Is dat daar een klimaatbetoging? Zijn hun stemmen plots gemuteerd tot mannenstemmen? Klinken daar doodsklokken? 
Intussen spoken hen talloze deuntjes door het hoofd. Oude muziek. Eenstemmig, meerstemmig. Latijn, Frans, Nederlands. Ook Middelengels, in die oude canon ‘Sumer is icumen in’ — de zomer is ingetreden. Wat voor een zomerdag wordt dat, morgen? Zullen deze vrouwen heelhuids uit de Engelse Tuin geraken? 
Dromen zijn bedrog, weten de zangeressen, maar dit lijkt allemaal zo echt?

Punica Granatum is een Psallentes-project van Hendrik Vanden Abeele, Artist in Residence 2019. Met dank aan de Vlaamse overheid, Landcommanderij Alden Biesen, Musica Impulscentrum voor Muziek en Psallentes.

In de loop van de zomer vind je al onze filmpjes op ons youtube-kanaal. Hieronder al (via QR-code) een voorproefje.

 

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands