Cultuur & Natuur kasteel

Dialoog deel 1: Zes eeuwen Duitse Ridderorde in Alden Biesen

21/03/2020

2020 is een feestjaar voor onze site: de Landcommanderij Alden Biesen bestaat dan achthonderd jaar. Ze werd in 1220 opgericht door de ridders van de Duitse Orde. Dit achthonderdjarig jubileum wordt gevierd met een hele reeks activiteiten. We geven het startschot met twee boeiende lezingen over de belangrijkste periode uit de geschiedenis van de Landcommanderij: zes eeuwen Duitse Ridderorde in Alden Biesen. Alden Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije Biesen en kende haar glorietijd tussen de 16de en 18de eeuw. Op het einde van de 18de eeuw maakte de Franse revolutie er een einde aan, toen de Duitse Orde werd verdreven. 
Dank zij de ridders van de Duitse Orde bezit Alden Biesen een uiterst boeiende geschiedenis en is het één van de grootste kasteeldomeinen van de Euregio.

Kom op zaterdag 21 maart kennis maken met deze interessante periode uit onze geschiedenis.
Historicus Jef Mertens en prof. dr. Udo Arnold, dè twee topspecialisten van de Duitse Orde, zullen u er alles over uit de doeken doen. De Ridderorde kent vanaf dan voor u geen geheimen meer! 

Waar:
Rijschool van de landcommanderij Alden Biesen
Wanneer:
Zaterdag 21 maart van 10 tot 12 uur (ontvangst vanaf 9u30)
Facultatief: om 12 uur mogelijkheid tot broodjeslunch met soep
Prijs:
Colloquium exclusief lunch: € 11
Broodjeslunch met soep: € 9

Schrijf nu in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Bestel hier TICKETS COLLOQUIUM

Meer info: frouke.bastiaens@vlaanderen.be

 

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands