Cultuur & Natuur kasteel

Dialoog deel 1: Zes eeuwen Duitse Ridderorde in Alden Biesen

24/10/2020

In 2020 viert de landcommanderij Alden Biesen haar achthonderdste verjaardag. De Duitse Ridderorde heeft in 1220 Alden Biesen gesticht en verbleef hier bijna zes eeuwen. Twee gerenommeerde sprekers geven elk een boeiende lezing over deze Ridderorde Historicus Jef Mertens deed 30 jaar lang onderzoek over de Duitse Ridderorde in Alden Biesen. Hij blikt terug op deze drie decennia en op wat en waarom we dit jaar 800 jaar Duitse Orde in Alden Biesen vieren. Prof. dr. Hans Mol, hoogleraar aan de universiteit van Leiden, verricht al jarenlang onderzoek over de Ridderlijke Duitsche Orde balije van Utrecht en meer bepaald over de periode vóór 1640, toen de balije van Utrecht zoals de balije Biesen nog ressorteerde onder de grootmeester. 
Met aansluitend een facultatieve lunch.

Aanvang: om 10 uur (ontvangst vanaf 9u30) in de Rijschool – einde voorzien rond 12u30
Lezingen  € 11
Facultatieve lunch  € 9

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands