Dit interactief belevingsparcours, in samenwerking met telkens een ander gerenommeerd ensemble, confronteert jaarlijks meer dan duizend kinderen van het eerste leerjaar met klassieke of hedendaags gecomponeerde muziek en haar vertolkers. Eersteklasconcerten sloopt de grenzen tussen luisteren, actief ervaren en samen performen. 
In 2019 is het eersteklasconcert voor de eerste maal ontworpen in Alden Biesen samen met het gregoriaans ensemble Psallentis. Zangers van dit top-ensemble confronteerden de deelnemers met uitvoeringen van de bovenste plank.
Op donderdag 17 januari 2019 nam Eersteklasconcerten de kinderen mee langs drie miniconcerten, elk gekoppeld aan creatieve doe-momenten. Ervaren workshopleiders richtten zo de aandacht met het oog op maximale beleving. Na deze try-out in Alden Biesen was de aftrap in het concertgebouw van Brugge. Het format reist nadien ook naar deSingel en andere cultuurcentra. 

 

 

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands