Cultuur & Natuur kasteel

Waterburcht zonder gids

Wie naar Alden Biesen komt , kan niet naast onze indrukwekkende Waterburcht kijken. Dit kasteel omgeven door slotgracht blijft een streling voor het oog. Wie de binnenkant van de Waterburcht wilt ontdekken, kan dat steeds onder leiding van een gids. Hij of zij neemt je mee naar de mooiste plekjes in het kasteel. 

De Waterburcht zonder gids bezoeken, kan enkel tijdens een tijdelijke tentoonstelling. In de oostvleugel van de Waterburcht zijn het kabinet, de bibliotheek en het salon van de landcommandeur mooi gerestaureerd. 

In het kabinet van landcommandeur Hendrik van Wassenaar (1690-1709) zijn in het plafond schilderijen te zien met de verpersoonlijking van de vier deugden. De schouw toont het portret van de landcommandeur.
Het appartement van landcommandeur Ferdinand Damian von Sickingen (1743-1749) bestaat uit een salon en een bibliotheek. De bibliotheek toont het staatsieportret van Sickingen, een portrettengalerij van zijn familie en een oudere plafonddecoratie geschilderd door de Luikse kunstschilder Walthère Damery. In het salon liet Sickingen de Italiaanse stukadoors Giuseppe Moretti en Carlo Spinedi fijn stucwerk aanbrengen. 
In 2007 werd het gerestaureerde Blauwe Salon in de zuidwestelijke hoektoren van het kasteel geopend. Blikvanger in de kleine ruimte is de schitterende goudkleurige, handgemaakte kroonluchter.

> Boek je bezoek

Bezoek je de Waterburcht liever zonder gids, kom dan zeker eens terug tijdens een van onze tijdelijke tentoonstellingen

Meer leren over de geschiedenis van Alden Biesen?

> Koop de toeristische wandelgids

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands