Cultuur & Natuur kasteel

Alden Biesen zonder gids

Vandaag is de Landcommanderij Alden Biesen een cultuurcentrum van de Vlaamse overheid met een Europese werking, een congrescentrum en een culturele en toeristische trekpleister. Zonder gids kan je het domein bezoeken, het onthaalcentrum Alden Biesen - Bilzen, de kerk en de Franse en Engelse tuin. De Engelse tuin is geopend van 1 april tot 1 november. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan u ook de waterburcht bezoeken.

Vanuit de Engelse Tuin kijk je op de Waterburcht en de achterzijde van de zuidelijke voorburcht. Dit park dateert van 1785-1786. In de verte zie je de mergelstenen rondtempel van Minerva. 

De Waterburcht van Alden Biesen is omgeven door een prachtige Franse tuin, de tuin van de landcommandeur. De toegang tot de tuin is gratis. Toegang via de galerij naast de kerk.

De eenbeukige kerk van Alden Biesen is een ware parel. Dit zeldzame gebedshuis van de Duitse Orde is de enige kerk in handen van de Vlaamse overheid. De kerk, gebouwd in de 17e eeuw, biedt niet alleen onderdak aan het miraculeuze beeld van de Madonna met kind en het barokke hoofdaltaar, maar ook aan het prachtig gerestaureerde Van Peteghemorgel. Verwonderd door ons orgel? Bezoek dan eens een van onze wonderlijke orgelconcerten!

Meer leren over de geschiedenis van Alden Biesen?

Koop de toeristische wandelgids of bezoek ons onthaalcentrum Alden Biesen - Bilzen

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands