Jaarlijks krijgt een artiest of ensemble een centrale rol in de werking van Alden Biesen. Deze artiest speelt een inspirerende rol in de educatieve activiteiten en krijgt een centrale plek tijdens AlbaNova.

In 2018 was internationale multi-instrumentalist, vertolker van traditionele zangstijlen en bioloog Raphaël De Cock de eerste artist in residence van het Muziekkasteel. Op de unieke locatie van Landcommanderij Alden Biesen smeedde Raphaël nieuwe samenwerkingen en bracht boeiende creaties tot klinken.  

2019 wordt een specialer jaar op vlak van Artist in Residence. We hebben er namelijk twee. 
Allereerst stellen we Hendrik Vanden Abeele meer centraal. Hij bracht reeds, samen met het gregoriaans ensemble Psallentes en Musica-docenten, de Eersteklasconcerten tot stand. Ongeveer 300 leerlingen van het eerste leerjaar hebben hierbij in Alden Biesen hun eerste muzikaal parcours afgelegd.
Op zondag 30 juni mogen we hem opnieuw ontvangen in Alden Biesen tijdens het midzomerfestival AlbaNova. 

Onze tweede Artist in Residence is dit jaar Floris De Rycker. Hij zal tijdens het midzomerfestival AlbaNova zijn creatieve geest volledig loslaten op 3 projecten. Hij brengt enkele interventies doorheen het festival. Samen met Mauro Pawlowski tast hij de grenzen af van renaissance polyfonie en experimentele rock. En als laatste sluit hij het festival af samen met Ratas del viejo mundo.

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands