Jaarlijks krijgt een artiest of ensemble een centrale rol in de werking van Alden Biesen. Deze artiest speelt een inspirerende rol in de educatieve activiteiten en krijgt een centrale plek tijdens AlbaNova.

In 2018 zal internationale multi-instrumentalist, vertolker van traditionele zangstijlen en bioloog Raphaël De Cock de eerste artist in residence van het Muziekkasteel zijn. Op de unieke locatie van Landcommanderij Alden Biesen zal Raphaël nieuwe samenwerkingen smeden en boeiende creaties tot klinken brengen. Reeds voor de zomer verzorgde Raphaël alleen en met wisselende gasten concerten of presentaties. Je hoorde hem voor het eerst aan het werk bij de opening van de Engelse tuin. Ook de voorstelling ‘Halewyn’, het verhaal van een middeleeuwse superheldin, op AlbaNova Festival werd het resultaat van een creatietraject met jonge tienermeisjes, een zandkunstenares, een danseres en muzikanten met diverse achtergronden.

In oktober heeft hij in Alden Biesen het project ‘O, Caro Lan’ gecreëerd, samen met Daan Verlaan en Sarah Verhulst. Een muzikale ervaring vol met visuele prikkels voor de allerkleinsten. Dit gebracht op Keltische harp, Ierse fluit en zang.
Zijn laatste project dat hij in Alden Biesen heeft gecreëerd, samen met OSUNA en zandkunstenares Colette Dedyn was ‘Morus.Dut.Sang’. Een kleurrijke, klankrijke en smaakvolle familievoorstelling rond de moerbeiboom.
In 2019, wordt Hendrik Vanden Abeele de nieuwe  Artist in Residence.
 

Muziek kasteel

Muziek kasteel

De komende twee jaar ontwikkelen we een nieuwe culturele identiteit voor de site. Dit doen we aan de hand van actieve muziekeducatie en muziekparticipatie in een kwalitatieve internationale context. 
Alden Biesen is dus niet alleen een plaats waar hoogstaande concerten en festivals plaatsvinden. Creatie, opvoering, scholing en educatie met innovatieve concepten komen nu aan bod waar een familiepubliek, vrije tijd en muziekbeleving elkaar vinden. 
 

Nederlands