Natuur

07 04 2017-1-5.jpg

Alden Biesen is dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. 

Vandaag zijn er meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden en meer dan 500 unieke soorten, waarvan sommige enkel nog op Alden Biesen te vinden zijn. De boomgaard wordt biologisch beheerd en in de lente zijn de bloesems de blikvangers van de regio. Eind september draagt de boomgaard volop haar vruchten en wordt het fruit deels geplukt.. Dit project wordt mee ondersteund door de Nationale Boomgaardstichting en het Agentschap Natuur en Bos. 

AldenBiesen luchtofotos 241019 WEB-16.jp

Franse tuin

De Orangerietuin en de tuin van de Landcommandeur zijn een mooi voorbeeld van een typische geometrische tuinaanleg zoals men die in Versailles kan vinden. Strakke lijnen en getrimde hagen staan hier centraal. Tevens kan je hier ook de unieke Alden Biesen roos terugvinden.  

EngelsPark.jpg

Engels Park 

Het Engels Park werd door Landcommandeur Frans von Reischach aangelegd in 1786. Ontworpen door architect Ghislaine-Joseph Henry, die onder meer verantwoordelijk was voor de uitbreiding van het koninklijk paleis in Brussel, vormt het geheel van speelse paadjes de tegenhanger van de Franse Tuin. Kenmerkende elementen zijn een kunstmatige rivier en andere follies met onder meer de imposante bowling green met Romeinse Minervatempel en grot, Belvedère en prairietuin. De ideale locatie voor een wandeling.

Bilzen & omgeving

In het Toeristisch Onthaalcentrum kan je zowel een elektrische als een gewone fiets huren via de website van Fietsparadijs Limburg.

Wil je de buurt verkennen op een originele manier? Kies voor een elektrisch wagentje en ontdek wegen waar de auto niet mag komen. Je kan kiezen uit vier toeristische rondritten waar je pittoreske dorpjes, authentieke hoeves en prachtige natuurgebieden kan aanschouwen. Het Onthaalcentrum maakt de reservatie voor jou in orde.

Kies je graag voor een gezellig picknick in de boomgaarden of tijdens je fietstocht. Contacteer ons toeristisch onthaalcentrum en wij bereiden een heerlijke picknick voor met streekgebonden producten.

Voor reservaties en info kan je terecht op de website van Visit BIlzen

20 04 2018 Golfkarretjes-17 (c) Patrick
website-2.jpg

Neem de tijd om te genieten van de natuur in en rond het kasteeldomein. Trek je wandelschoenen aan, spring op je (gehuurde) fiets en ga op pad! Limburg is de fietsprovincie bij uitstek, zo kan je kiezen voor de vlakkere Demervallei of het glooiende Haspengouw. 

Ontdek de verschillende wandelroutes en kies jouw uitdaging. Geniet in de lente van de bloesemwandelingen in de unieke hoogstamboomgaarden van Alden Biesen, leer het centrum van Bilzen kennen of geniet onderweg van een glaasje wijn in het wijnkasteel te Genoelselderen. 

 

Het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren ontwikkelde vier greenspotwandelingen met begin- en eindpunt op de parking voor het kasteel.

Lees onze blog