Expo's

Grimm_Expo.jpg

2020 - Er was eens... De gebroeders Grimm & hun sprookjes

De sprookjes van Grimm werden tweehonderd jaar geleden voor het eerst in het Nederlands vertaald. Je kan in ons kasteel kennis maken met Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, Hans en Grietje, De Gelaarsde Kat en vele andere beroemde sprookjesfiguren. Bewonder originele afbeeldingen, eerste uitgaves, en tal van objecten.

Design_Grimm1.jpg
Grimm_Ex.jpg

2018 & 2019 - Limburg tussen staf en troon. 1.000 jaar graafschap Loon

Alden Biesen zag het levenslicht na een schenking van de graaf van Loon aan de Duitse Ridderorde. De millenniumviering van het graafschap Loon was een unieke gelegenheid om deze oude en ongekende feodale entiteit in de kijker te zetten. Met meer dan 300 stukken uit binnen- en buitenland liet de tentoonstelling de bezoeker kennismaken met alle aspecten van deze grafelijke dynastie door de eeuwen heen.

Erfgoed
Graafschap Loon.jpg

2018 - Keramiek te kijk

Keramiek is van alle tijden, maar was nooit zo veelzijdig als vandaag. Er is geen materiaal zo divers als klei, het basismateriaal voor keramiek. Hedendaagse keramisten uit  binnen- en buitenland verrasten de bezoekers met nieuwe creatieve uitingen van hun fascinatie en liefde voor het werken met klei.

Keramiek te kijk.jpg

2017 - Aquarelsalon in Alden Biesen

Meer dan 150 aquarellen uit binnen- en buitenland blonken uit door hun technische prestatie en artistieke kwaliteiten. Aquarel was voor de kunstenaars een middel om fijngevoeligheid, een bijzondere behandeling van het licht en een intrigerende eigenzinnigheid op het blad over te brengen.

Aquarelsalon.jpg

2016 - 8 Limburgse academies voor beeldende kunsten in Alden Biesen

Het spanningsveld tussen heden en verleden van Alden Biesen vormde het vertrekpunt van de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten voor een actuele kunsttentoonstelling. Talloze kunstwerken en kunstgenres kwamen er prachtig tot hun recht. De geëxposeerde kunstwerken bevestigen op subtiele wijze het historische kader of gingen er een boeiende dialoog mee aan.

2016 - De muren spreken

De muren spreken" was een confrontatie tussen muren en woorden. 55 Woorden werden aangereikt door 55 mensen die een bijzondere band hadden met de Italiaanse taal. Zij reikten elk één Italiaans woord aan, met telkens een korte uitleg erbij. Hun woorden werden daarna vormgegeven door 55 kalligrafen. Tot slot werden de 55 gekalligrafeerde woorden digitaal op 55 zorgvuldig geselecteerde foto's van Italiaanse muren gezet.

2015 - Één grote familie

Eén grote familie was een tentoonstelling over afstamming, verbondenheid en evolutie. Belgische en internationale kunstenaars zoals Fred Bervoets, Wim Delvoye, Koen Vanmechelen, Delphine Boël, Marcel Broodthaers en vele anderen houden ons in hun kunst een spiegel voor van ons DNA, ons verleden en onze familiegevoelens.