In vuur en vlam - 50 jaar brand

'Op 8 maart 1971 zou een delegatie vanuit Brussel naar Rijkhoven afzakken voor de laatste besprekingen over de aankoop van het domein door de Belgische overheid. Het was op die dag dat het kasteel van Alden Biesen volledig uitbrandde.'

Deze expo vertelt het verhaal van die 8ste maart. Herbeleef 50 jaar brand in Alden Biesen met 50 beklijvende foto’s en unieke getuigenissen van zij die er toen bij waren. Maak dit drama mee van op de eerste rij in onze zomerexpo ‘In Vuur en Vlam’. Je kan er de vlammen niet alleen horen en zien maar ook ruiken!

Van 12 juni tot en met 22 augustus 2021 keert de Landcommanderij Alden Biesen 50 jaar terug in de tijd, naar de dag waarop de 'Fight of the Century' plaatsvond tussen Joe Frazier en Muhammad Ali, een tijd waar Eddy Merckx zijn derde Tourzege pakte en waar Led Zeppelin 'Stairway to Heaven' voor het eerst speelde.

De brand in het kasteel op 8 maart 1971 was een zwarte dag voor Alden Biesen. In enkele uren tijd brandde de waterburcht volledig uit. Armand Roelants du Vivier, 82 jaar oud en de laatste privé-eigenaar, had de open haarden laten aansteken om de koude uit het kasteel te verdrijven. Er zou die dag een delegatie vanuit Brussel komen om te onderhandelen over de verkoop van het domein. De schoonstenen waren echter al lang niet meer schoongemaakt. Het dakgebinte vatte vuur en het kasteel stond in een mum van tijd in vuur en vlam. Er bleef enkel een ruïne over, in niets te vergelijken met de unieke erfgoedsite die Alden Biesen vandaag is.

COVID-19 maatregelen

Afhankelijk van de situatie op het moment van de expo, zullen wij de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. We plannen in de aanloop van de expo alvast tijdssloten in om je ticket te reserveren.

Tijdens de expo voorzien we ook voldoende ruimte, ontsmettingspalen en vragen we de bezoekers om de afstand van 1.5 te respecteren.

Affiche_FINAL.jpg
Site.jpg