Samen met de vzw Organum brengen we het historische Van Peteghemorgel (1788) tot leven in verschillende concerten en andere muzikale evenementen. Organum nodigt hoog aangeschreven organisten uit om te concerteren. Daarnaast stellen zij verrassende programma’s samen waarbij het orgel in dialoog gaat met andere instrumenten, zangers, dansers en acteurs. 
Alden Biesen organiseert in samenwerking met Musica AlbaNova, midzomerfestival voor creatie en muzikaal erfgoed (het vroegere Dag Oude Muziek). 
Daarnaast kan je bij ons ook terecht voor het Limburgse topevenement de Zomeropera. Fan van het stevigere genre? Dan zien we je vast op Biesenrock en het Schots weekend.

Organum

Matthäus- Passion, BWV 244-J.S.Bach

zondag 9 april om 15:00
vrijdag 14 april om 20:00

Op Goede Vrijdag 11 april 1727 weerklonk tijdens de vesperdienst in de Thomaskirche in Leipzig voor het eerst de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Dat ook de componist besefte dat hij met dit werk de muziekgeschiedenis een nooit geziene wending zou geven, is zonneklaar. Want meer nog dan in zijn Johannes-Passion geeft de Matthäus- Passion niet alleen stem aan een verhaal van goddelijke waarheid, maar vooral ook aan een diep gevoel van menselijk leed.
De Bachacademie Alden Biesen bestaat vijf jaar. In die jaren heeft het koor en ensemble een sterke traditie van passieconcerten opgebouwd. Om dit lustrum te huldigen brengen zij jullie deze aangrijpende, dubbelkorige Matthäus-Passion in de kerk van Alden Biesen. Solisten, koor en orkest staan onder leiding van hun artistiek directeur Luc Ponet.
Tickets: €35 – wegens beperkte plaatsen is reserveren verplicht.
E: inschrijvingen.organum@alden-biesen.be
T: +32(0)89 51 93 65

Reservatie: inschrijvingen.organum@alden-biesen.be

Voorverkoop concert 9 april tot en met woensdag 5 april 2017
Voorverkoop concert 14 april tot en met woensdag 12 april 2017

***

 

BarokFest 2017

zondag 8 oktober

Het BarokFest Alden Biesen brengt ons een hele dag barokke musiceervreugde in de Landcommanderij. Uitvoeringen van 17de en 18de-eeuwse composities krijgen er  gedurfde verklankingen gebaseerd op historisch geïnformeerde (her-) interpretaties. 
De dag begint om 7:30 met een dauwconcert en wandeling doorheen het domein. Op diverse locaties kunnen we genieten van 18e -eeuwse muziek met het duo Aurélie Viegas & Wim Brabants op Louis XVI-harp & 8-kleppenfluit. Daarna volgt er een feestelijk ontbijt. Het aperitiefconcert (11:00) brengt ons een unieke uitvoering van de Goldbergvariationen van J.S. Bach door Geert Van Gele (blokfluit), Ludmilla Tschakalova (klavecimbel) en Luc Ponet (orgel). Daarna kan de honger terug gestild worden met een heerlijke lunch. De dag wordt afgesloten met een cantateconcert (15:00) door koor en orkest van onze vertrouwde Bachacademie. Op het programma o.a. de wondermooie cantate ‘Gottes Zeit ist die Allerbeste Zeit’, beter bekend als de Actus Tragicus.

Info:     www.organum-aldenbiesen.be 
info@organum-aldenbiesen.be

Ticketverkoop start vanaf 1 september 2017
 

 

ALBANOVA 2017

Muziek is klinkende tijd. Tijd om te luisteren, genieten, bewegen en bewogen te worden. AlbaNova 2017 gaat samen met festivalgaste Romina Lischka (gamba) op zoek naar de historische en culturele rol van muziek in de beleving van tijd. Van christelijke getijdengezangen of islamitische gebedsoproepen die de dag ritmeren, tot Indische raga’s en ambient music die de tijd rond en vloeiend maken. Van historische canontechnieken tot een symfonie voor 100 metronomen.

Hou zondag 25 juni 2017 helemaal vrij in je agenda! We staan op met de vogels bij het vroege ochtendgloren en gaan door tot de koning gaat slapen bij een streep tijdloze nachtmuziek.

Programma & tickets: www.albanovafestival.com

 

Andere muzikale evenementen

Alden Biesen is ook het toneel voor heel wat andere muzikale evenementen en concerten. Denk maar aan de Zomeropera, Biesenrock en het Schots weekend. De inbreng van Alden Biesen varieert van het verhuren van onze locatie(s) en zalen tot logistieke steun en het aanbieden van onze expertise. Ook jij kan je muzikale evenement organiseren in Alden Biesen!

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands