Samen met de vzw Organum brengen we het historische Van Peteghemorgel (1788) tot leven in verschillende concerten en andere muzikale evenementen. Organum nodigt hoog aangeschreven organisten uit om te concerteren. Daarnaast stellen zij verrassende programma’s samen waarbij het orgel in dialoog gaat met andere instrumenten, zangers, dansers en acteurs. 
Alden Biesen organiseert in samenwerking met Musica AlbaNova, midzomerfestival voor creatie en muzikaal erfgoed (het vroegere Dag Oude Muziek). 
Daarnaast kan je bij ons ook terecht voor het Limburgse topevenement de Zomeropera. Fan van het stevigere genre? Dan zien we je vast op Biesenrock en het Schots weekend.

Organum Kerstconcert van J.S. Bach

Geen Kerstmis zonder kerstconcert. Ook Alden Biesen en zijn Bach Academie houden vast aan deze jaarlijkse traditie. Op zaterdag 16 december kan je in de kerk genieten van twee meesterwerken van Bach: het Magnificat en de cantate ‘Christus, ätzet diesen Tag’.

De feestelijke tekst van het Magnificat, de Bijbelse lofzang van Maria aan de Heer, is al eeuwenlang een rijke inspiratiebron voor componisten. Bach neemt je mee in een meeslepend verhaal waar de zwangere Maria haar eveneens zwangere nicht Elisabeth bezoekt en te horen krijgt: “de meest gezegende van alle vrouwen ben jij, en gezegend is de vrucht van je schoot […]. Intieme aria’s en jubelende koren wisselen elkaar af in deze wereldberoemde versie.

De cantate ‘Christus, ätzet diesen Tag’ is de oudste overgeleverde kerstcantate van J. S. Bach. De erg forse bezetting (trompetten, pauken, hobo's, strijkers, vier solisten en vierstemmig koor) draagt bij tot een zeer briljante compositie met indrukwekkende koordelen, aria's en recitatieven.

Wanneer: zaterdag 16 december 2017 om 20:00
Waar: kerk van Alden Biesen
Prijs per ticket: € 25
Info en inschrijvingen: info@organum-aldenbiesen.be 

ALBANOVA 2017

Muziek is klinkende tijd. Tijd om te luisteren, genieten, bewegen en bewogen te worden. AlbaNova 2017 gaat samen met festivalgaste Romina Lischka (gamba) op zoek naar de historische en culturele rol van muziek in de beleving van tijd. Van christelijke getijdengezangen of islamitische gebedsoproepen die de dag ritmeren, tot Indische raga’s en ambient music die de tijd rond en vloeiend maken. Van historische canontechnieken tot een symfonie voor 100 metronomen.

Hou zondag 25 juni 2017 helemaal vrij in je agenda! We staan op met de vogels bij het vroege ochtendgloren en gaan door tot de koning gaat slapen bij een streep tijdloze nachtmuziek.

Programma & tickets: www.albanovafestival.com

 

Andere muzikale evenementen

Alden Biesen is ook het toneel voor heel wat andere muzikale evenementen en concerten. Denk maar aan de Zomeropera, Biesenrock en het Schots weekend. De inbreng van Alden Biesen varieert van het verhuren van onze locatie(s) en zalen tot logistieke steun en het aanbieden van onze expertise. Ook jij kan je muzikale evenement organiseren in Alden Biesen!

Cultuur & Natuur kasteel

Cultuur & Natuur

Cultuur- en natuurliefhebbers komen allebei aan hun trekken in Alden Biesen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Pik nadien nog een van de talrijke evenementen mee waarvoor de Landcommanderij het decor is. 

Tentoonstellingen

Leer de geschiedenis achter de historische site Alden Biesen beter kennen in het onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen, met de permanente tentoonstelling over de Landcommanderij vroeger en nu.

Voor nog meer cultuur kan je onze tijdelijke tentoonstellingen in de Waterburcht bezoeken. Bovendien krijg je in het kasteel ook het fraaie gerestaureerde appartement van de landcommandeur te zien en kan je door de Franse Tuinen wandelen.

Nederlands